Makowe bułeczki drożdżowe

Makowe bułeczki są miękkie, aromatyczne - dla miłośników pieczenia! W książkach często pojawiają się fragmenty tekstu, w których bohaterka idzie do małej piekarni i kupuje gorące bułeczki na śniadanie. Rodzinne cukiernie z odwiecznymi tradycjami i przepisami są dla nas rzadkością. Domowe jedzenie to wyjście z sytuacji. Zorganizuj cukiernię w swojej kuchni, niech zapach bułek z makiem unosi się w domu.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 9 % 6 g
węglowodany 81 % 55 g
305 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aktywuj drożdże, rozcieńczając je ciepłą wodą

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I dodając cukier. Zostawmy na chwilę, aż pojawi się & quot; Czapka & quot;

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij jajka do miski

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier, wymieszaj

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier waniliowy, sól, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlewamy drożdże

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mąkę, zagniataj ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto powinno fermentować, aby ciasto było puszyste, więc przykryj je ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2-3 godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ciasto pasuje, musisz je ugniatać 2-3 razy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel gotowe ciasto na części (nasz przepis daje 10 bułek). Ciasto nie przyklei się, jeśli stół zostanie odkurzony mąką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj części na tortille o grubości 1 cm i równomiernie rozprowadź mak i cukier na każdej z nich.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Uformuj bułeczki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Robiłam to w ten sposób

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I tak

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I tak

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Na blasze do pieczenia wysmarowanej dowolnym tłuszczem rozłóż półfabrykaty i pozostaw na 20 minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ubij żółtko jednego jajka

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    I przykryj nim bułki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    A teraz-produkty w piekarniku przez 20 minut i sami-zaparz herbatę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Chcesz zapobiec osiadaniu bułek i zamoczeniu? Zasada numer jeden: połóż gotowe produkty tylko na drewnianej powierzchni pokrytej papierem. Zasada numer dwa-bułki powinny stopniowo stygnąć, więc przykryj je szmatką.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Smacznego!


  
  
 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy