skład / składniki
metoda gotowania
takie bułeczki mogą zastąpić pełny posiłek, są pożywne i bardzo smaczne. Przepis kulinarny jest następujący. Podgrzej mleko i masło do 50 stopni. Dodaj drożdże. Dodaj szczyptę cukru, posyp mąką. Odstaw na 15 minut, aż drożdże zaczną się zbliżać.
przesiej mąkę, wymieszaj z solą i cukrem. Mieszamy mieszaninę drożdży z kwaśnym mlekiem, dodajemy lekko ubite jajko.
dodaj mąkę do mieszanki drożdżowej, zagniataj ciasto (posmaruj ręce olejem roślinnym). Ugniataj przez 20 minut, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Ciasto powinno być miękkie, ale zachować swój kształt.
przykryj ciasto ręcznikiem, pozwól mu parzyć w ciepłym miejscu przez godzinę. Następnie ponownie lekko ugniatamy, zostawiamy ponownie.
jajka do nadzienia ugotuj i posiekaj. Zetrzyj suluguni. Łączyć.
z ciasta formujemy bułki, wkładamy nadzienie do środka. Rozłóż na blasze do pieczenia (po uprzednim umieszczeniu papieru do pieczenia). Posmaruj nasze bułki żółtkiem na wierzchu, włóż do piekarnika na 30 minut (180-200 stopni).
po ugotowaniu pozwól bułkom z serem ostygnąć przez 20 minut. A potem możesz jeść! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g