twaróg Wielkanocny ze skondensowanym mlekiem

delikatny o delikatnym kremowym smaku, aromatyczny i bardzo smaczny! Twaróg Wielkanocny ze skondensowanym mlekiem to świąteczny deser, który z pewnością zachwyci wszystkich krewnych i gości przy stole wielkanocnym. Przygotowanie jest bardzo proste z najtańszych produktów.
SvetlayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 47 % 21 g
węglowodany 31 % 14 g
287 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ser Wielkanocny ze skondensowanym mlekiem? Przygotuj wszystkie składniki wymienione w przepisie. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, ale pamiętaj, że im jest bardziej tłusty, tym bardziej delikatny i satysfakcjonujący jest gotowy deser. Weź pyszne masło o wysokiej zawartości tłuszczu, powyżej 72 %. Śmietana nadaje się do zawartości tłuszczu 10-25 %, można ją kupić w supermarkecie lub na rynku. Zwracam uwagę, że nie bierz gęstej domowej śmietany, aby masa twarogowa na etapie mielenia nie była zbyt gęsta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chcę bardziej szczegółowo opowiedzieć o wszystkich subtelnościach i jak robię taką Wielkanoc twarogową. Jest lekko wilgotny, miejscami w dużych kawałkach i lekko kwaśny. Wyjmij masło z lodówki na 1-2 godziny i pozostaw w kuchni, aby zmiękło. Zmiękczone masło dodać do twarogu. Rozgnieć łyżką, aby oba składniki się połączyły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko skondensowane i śmietanę. Dodaj cukier waniliowy. Zamiast cukru waniliowego możesz wziąć małą szczyptę waniliny i nie więcej, aby gotowa Wielkanoc nie była gorzka. Jeśli nie lubisz smaku waniliowego, nie używaj go w przepisie. A teraz potrzebujemy blendera zanurzeniowego lub robota kuchennego, aby zmielić masę twarogową na jednorodną, gładką mieszankę. Jeśli nie ma takiej techniki, przetrzyj twaróg przez drobne sito, najlepiej kilka razy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na pewno widziałeś takie pasożytniczki. Są sprzedawane w supermarketach, w sklepach internetowych, na rynkach w działach kulinarnych. Rozmiary są różne. Moja forma jest mała. Jego wysokość wynosi 10 cm, dolna podstawa 10x10, wymiary górnej podstawy 4x4. Umieszcza się w nim 400-450 g twarogu. Wcześniej nie miałem takiej formy, użyłem plastikowych pojemników lub kubków jogurtowych, tylko zrobiłem kilka nakłuć na dole, aby spłynęła serwatka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź płaski talerz i ustaw pasochnicę wąską podstawą skierowaną w dół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłóż go gazą złożoną w 2-3 warstwach. Staraj się dobrze wyrównać, aby było mniej zagnieceń.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej masę twarogową. Po zmieleniu za pomocą blendera zanurzeniowego masa staje się bardziej płynna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podnieś krawędzie gazy i złóż na siebie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na górze zainstaluj płaski talerz lub małą deskę kuchenną i mały ciężar, na przykład słoik z wodą na 400-500 g.wszystko, ten projekt można wysłać do lodówki na 12-14 godzin.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wciąż taki niuans. Podniosłem pasochnicę na wysoką pokrywkę z kawą, aby serwatka spłynęła do talerza, a spód pasochnicy nie był w płynie. Jeśli pokrywka nie zostanie użyta, nagromadzoną surowicę należy spuścić po 5-6 godzinach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Czas się skończył! Czas wyjąć nasze dzieło z lodówki. Rozwiń górne krawędzie gazy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzchu Dołącz piękny talerz do naszego deseru, w którym podasz do stołu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć. Wyrównaj formę, aby Wielkanoc znalazła się na środku talerza.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Delikatnie unieś pasochnicę i zdejmij gazę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Oto taki twaróg Wielkanocny ze skondensowanym mlekiem, który dostałem. Wyobraź sobie, na pewno masz lepsze pomysły.

ponieważ twaróg jest produktem łatwo psującym się, twaróg wielkanocny jest przechowywany w lodówce w temperaturze do + 4 stopni nie dłużej niż 72 godziny.

Udekoruj twarożek Wielkanocny tradycyjną posypką cukierniczą, rozpuszczoną czekoladą, świeżymi jagodami i owocami, kolorowymi cukierkami.

W razie potrzeby, przed wysłaniem masy twarogowej do pasochnicy, możesz dodać dowolne suszone owoce, kandyzowane owoce, suszone jagody, czekoladowe krople.

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal / 100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy