Sałatka coleslaw z zielonym groszkiem

pyszne i zdrowe, z prostych potraw, bez majonezu! Sałatka z kapusty z zielonym groszkiem jest tak prosta, łatwa i smaczna, że przyda się do każdego stołu. Można go podawać na śniadanie, na obiad, na świąteczny stół. Jest dobry sam w sobie i w połączeniu z daniami mięsnymi.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 43 % 6 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę coleslaw z zielonym groszkiem? Aby to zrobić, musisz przygotować wszystkie składniki. Zielony groszek można stosować zarówno świeży, jak i mrożony. Jeśli ogórki są małe, weź je 2 lub 3. Pomidory mogą być używane w dowolnym rozmiarze, różnica będzie tylko w krojeniu. Opłucz ogórki i pomidory pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Użyję zielonego groszku po zamrożeniu. Należy go zanurzyć we wrzącej wodzie i gotować przez 5 minut. Następnie wrzuć groszek do durszlaka i spuść wodę. Ugotowany groszek opłucz 1-2 razy zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj kapustę na sałatkę i pamiętaj trochę rękami. Po co zgniatać ręce? Jest to konieczne, aby stało się bardziej miękkie i soczyste. Z tego gotowa sałatka będzie bardziej soczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż posiekaną kapustę do miski, w której ugotujesz sałatkę. W tym celu wygodnie jest użyć szerokiej szklanej salaterki. Pokrój ogórki w kostkę i dodaj do miski za kapustą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory. Jeśli pomidory są duże, pokrój je na pół, usuń łodygę i pokrój w duże plasterki. Małe wiśnie można pokroić tylko na 2-4 części. Wyślij pokrojone pomidory do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do tego czasu zielony groszek zdążył już ostygnąć po ugotowaniu. Drobno posiekaj świeże warzywa koperkowe i dodaj je wraz z groszkiem do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw sałatkę sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Do smaku trochę soli. W razie potrzeby do sosu sałatkowego można użyć aromatycznego oleju słonecznikowego. Aby uzyskać smak, możesz dodać trochę przypraw z aromatycznymi ziołami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wszystkie składniki razem. Przenieś gotową sałatkę do salaterki i podawaj!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowa sałatka jest pyszna i lekka. Doskonale uzupełni każde danie mięsne. Smacznego!

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy