skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Taki deser spodoba się nawet tym osobom, w tym dzieciom, które w ogóle nie lubią twarogu. Jeśli ten przysmak jest przygotowywany dla dzieci, to oczywiście lepiej jest użyć naturalnego wiejskiego twarogu z wysokim procentem tłuszczu. Dla pań, które podążają za swoją figurą, możesz wziąć produkt o niskiej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Banany lepiej używać dobrze dojrzałych, aby nadać deserowi więcej słodyczy. Następnie nie można w ogóle dodawać cukru ani zmniejszać jego ilości w kompozycji. Jeśli nie ma alergii na miód, cukier można zastąpić tym produktem. Banany myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki, wysyłamy do miski blendera.
Krok 3:
Zmiel banany na puree, jeśli to nie zadziała, banan pozostaje w kawałkach, musisz dodać trochę przegotowanej zimnej wody i ponownie włączyć blender na kilka minut.
Krok 4:
Dodaj twarożek, śmietanę do Banana, jeśli nie jest to produkt dietetyczny, możesz użyć śmietany z dowolnym procentem tłuszczu. Jeśli twaróg jest zbyt suchy lub ziarnisty przed dodaniem go do całkowitej masy, najlepiej przetrzeć go przez sito. Aby poprawić smak, możesz dodać szczyptę waniliny.
Krok 5:
Ubij składniki blenderem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy.
Krok 6:
Do smaku dodaj cukier lub miód, dowolny inny słodzik. Ponownie wymieszaj składniki blenderem. Masa twarogowa powinna stać się nieco puszysta i przewiewna podczas ubijania.
Krok 7:
Smak deseru można urozmaicić za pomocą różnych dodatków, takich jak orzechy włoskie. Oprócz przyjemnego orzechowego smaku sprawią, że przysmak będzie bardziej przydatny. Moja córka lubi taki deser z dodatkiem kruchych ciastek, wystarczy użyć kruchego cukru, możesz użyć dowolnego innego do smaku. Pozostały banan kroimy w kółka, z nich zrobimy warstwę deseru i ozdobę.
Krok 8:
Włóż masę twarogową do misek, najpierw napełnij pół naczynia twarogiem, dodaj kilka kawałków bananów i ciastek na wierzch, a następnie pozostałą masę twarogową. Dekorujemy deser posiekanymi orzechami włoskimi, okruchami ciastek, plasterkami banana i listkiem mięty. Przed podaniem deser można schłodzić w lodówce. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal / 100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal / 100g
- Kruche - 716 kcal/100g