twaróg z bananem

delikatny i przyjemny w smaku, zdrowy deser! Istnieje ogromna liczba ciekawych przepisów na desery z twarogu z bananem. Każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie, używając dowolnych składników, które dobrze pasują do tych produktów.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 44 % 12 g
143 kcal
IG: 0 / 92 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Taki deser spodoba się nawet tym osobom, w tym dzieciom, które w ogóle nie lubią twarogu. Jeśli ten przysmak jest przygotowywany dla dzieci, to oczywiście lepiej jest użyć naturalnego wiejskiego twarogu z wysokim procentem tłuszczu. Dla pań, które podążają za swoją figurą, możesz wziąć produkt o niskiej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Banany lepiej używać dobrze dojrzałych, aby nadać deserowi więcej słodyczy. Następnie nie można w ogóle dodawać cukru ani zmniejszać jego ilości w kompozycji. Jeśli nie ma alergii na miód, cukier można zastąpić tym produktem. Banany myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki, wysyłamy do miski blendera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel banany na puree, jeśli to nie zadziała, banan pozostaje w kawałkach, musisz dodać trochę przegotowanej zimnej wody i ponownie włączyć blender na kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj twarożek, śmietanę do Banana, jeśli nie jest to produkt dietetyczny, możesz użyć śmietany z dowolnym procentem tłuszczu. Jeśli twaróg jest zbyt suchy lub ziarnisty przed dodaniem go do całkowitej masy, najlepiej przetrzeć go przez sito. Aby poprawić smak, możesz dodać szczyptę waniliny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij składniki blenderem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do smaku dodaj cukier lub miód, dowolny inny słodzik. Ponownie wymieszaj składniki blenderem. Masa twarogowa powinna stać się nieco puszysta i przewiewna podczas ubijania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smak deseru można urozmaicić za pomocą różnych dodatków, takich jak orzechy włoskie. Oprócz przyjemnego orzechowego smaku sprawią, że przysmak będzie bardziej przydatny. Moja córka lubi taki deser z dodatkiem kruchych ciastek, wystarczy użyć kruchego cukru, możesz użyć dowolnego innego do smaku. Pozostały banan kroimy w kółka, z nich zrobimy warstwę deseru i ozdobę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż masę twarogową do misek, najpierw napełnij pół naczynia twarogiem, dodaj kilka kawałków bananów i ciastek na wierzch, a następnie pozostałą masę twarogową. Dekorujemy deser posiekanymi orzechami włoskimi, okruchami ciastek, plasterkami banana i listkiem mięty. Przed podaniem deser można schłodzić w lodówce. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal / 100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal / 100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy