skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy wszystkie składniki bazy i po prostu mieszamy je łyżką. Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy kaszą manną (posypałam bułką tartą), wylewamy podstawę, wyrównujemy i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 15-20 minut.
Krok 2:
W międzyczasie przygotowujemy śmietanę. Aby to zrobić, ubij śmietanę, jajka, skrobię kukurydzianą fruktozy, mąkę i wanilinę mikserem. Podziel gotową mieszaninę na 2 części i dodaj proszek kakaowy do jednej. Wyjmujemy gotową podstawę z piekarnika i wylewamy wypełnienie naprzemiennie kolorami na górze, równomiernie rozprowadzając.
Krok 3:
Wyślij zapiekankę do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Wyjmujemy, pozwalamy ostygnąć i kroimy na segmenty. Osobno na patelni roztop masło z fruktozą, dodaj jabłka pokrojone w plasterki i karmelizuj do lekko brązowawego koloru. Rozłóż jeszcze gorące plasterki na kawałkach zapiekanki.
Krok 4:
Podawaj schłodzone. Smacznego!))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Fruktoza - 400 kcal/100g