zapiekanka z twarogu Zebra z polewą śmietanową

Łatwa, smaczna i co najważniejsze zdrowa zapiekanka dla naszych dzieci. Po raz kolejny decydując się rozpieszczać krewnych pysznym, postanowiłem upiec zapiekankę z twarogu. Po przeczytaniu kilku przepisów w Internecie zrobiłem próbkę kilku opcji. Okazało się, że mam bardzo delikatny deser.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 56 % 23 g
218 kcal
IG: 13 / 71 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy wszystkie składniki bazy i po prostu mieszamy je łyżką. Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy kaszą manną (posypałam bułką tartą), wylewamy podstawę, wyrównujemy i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 15-20 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W międzyczasie przygotowujemy śmietanę. Aby to zrobić, ubij śmietanę, jajka, skrobię kukurydzianą fruktozy, mąkę i wanilinę mikserem. Podziel gotową mieszaninę na 2 części i dodaj proszek kakaowy do jednej. Wyjmujemy gotową podstawę z piekarnika i wylewamy wypełnienie naprzemiennie kolorami na górze, równomiernie rozprowadzając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij zapiekankę do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Wyjmujemy, pozwalamy ostygnąć i kroimy na segmenty. Osobno na patelni roztop masło z fruktozą, dodaj jabłka pokrojone w plasterki i karmelizuj do lekko brązowawego koloru. Rozłóż jeszcze gorące plasterki na kawałkach zapiekanki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podawaj schłodzone. Smacznego!))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Fruktoza - 400   kcal/100g

Podobne przepisy