mannik na śmietanie w polewie czekoladowej
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotować
mannik na śmietanie
zgodnie z tym przepisem kulinarnym mieszamy śmietanę z częścią cukru i kaszy manny i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 30 minut do zaparzenia. Jest to obowiązkowa procedura, w której semolina pęcznieje, a cukier się rozpuści. Jeśli semolina nie pęcznieje, osiądzie podczas pieczenia. Następnie jajka mieszamy z cukrem i dokładnie pocieramy. Do mieszanki jajecznej dodaj śmietanę z kaszą manną, sól do smaku, mąkę i sodę. Dokładnie wymieszaj wszystkie te składniki. Ciasto okazuje się nieco grubsze niż zwykłe naleśniki. Nasmaruj patelnię olejem, wlej do niej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ponieważ mannik jest pieczony jak zwykła zapiekanka, trzymamy go nieco dłużej (40-45 minut) i w niskiej temperaturze. Mannik nie jest wyciągany z piekarnika od razu, czekając, aż ostygnie. W tym czasie przygotujemy lukier: połamamy tabliczkę czekolady na kawałki i wkładamy do małego rondla, dodajemy cukier i masło. W innym większym rondlu zagotuj wodę i umieść na niej małą. Mieszaj masę czekoladową w sposób ciągły, aż utworzy się jednorodna płynna masa. Następnie wlej schłodzoną mannę glazurą, pozwól jej ostygnąć. Podawaj ten wspaniały posiłek z herbatą lub kawą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g