mannik na śmietanie w polewie czekoladowej

najdelikatniejszy mannik zachwyci całą twoją rodzinę!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 55 % 27 g
277 kcal
IG: 4 / 15 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
gotować mannik na śmietanie zgodnie z tym przepisem kulinarnym mieszamy śmietanę z częścią cukru i kaszy manny i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 30 minut do zaparzenia. Jest to obowiązkowa procedura, w której semolina pęcznieje, a cukier się rozpuści. Jeśli semolina nie pęcznieje, osiądzie podczas pieczenia. Następnie jajka mieszamy z cukrem i dokładnie pocieramy. Do mieszanki jajecznej dodaj śmietanę z kaszą manną, sól do smaku, mąkę i sodę. Dokładnie wymieszaj wszystkie te składniki. Ciasto okazuje się nieco grubsze niż zwykłe naleśniki. Nasmaruj patelnię olejem, wlej do niej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ponieważ mannik jest pieczony jak zwykła zapiekanka, trzymamy go nieco dłużej (40-45 minut) i w niskiej temperaturze. Mannik nie jest wyciągany z piekarnika od razu, czekając, aż ostygnie. W tym czasie przygotujemy lukier: połamamy tabliczkę czekolady na kawałki i wkładamy do małego rondla, dodajemy cukier i masło. W innym większym rondlu zagotuj wodę i umieść na niej małą. Mieszaj masę czekoladową w sposób ciągły, aż utworzy się jednorodna płynna masa. Następnie wlej schłodzoną mannę glazurą, pozwól jej ostygnąć. Podawaj ten wspaniały posiłek z herbatą lub kawą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy