włoska lasagna Neapolitańska z twarogiem i parmezanem

włoska lasagne jest niesamowicie pyszna i sycąca, a przygotowanie jest łatwe! Lasagne w stylu neapolitańskim to prawdziwe arcydzieło kuchni włoskiej. Ten przepis kulinarny musi być wypróbowany w każdej kuchni, nie jest to nawet omawiane. To jedzenie jest naprawdę świąteczne, idealne na stół noworoczny lub uroczystość rodzinną.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 44 % 14 g
135 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.


weź rondel z grubym dnem, wlej oliwę z oliwek i usmaż drobno posiekaną cebulę, marchewkę startą na drobnej tarce i posiekany czosnek. Wprowadzamy przecier pomidorowy(nie pastę!) i dusić na małym ogniu przez około 20 minut. Zetrzyj parmezan i wymieszaj z mięsem mielonym, jednym jajkiem, solą i pieprzem. Gotujemy jajka i arkusze lasagne, a z mięsa mielonego tworzymy małe klopsiki, które smażymy we wrzącym oleju. Gotowane jajka kroimy w kółka. Rozłóż masę pomidorową w wysmarowanej tłuszczem formie, przykryj lasagne i włóż klopsiki. Wlać pomidory, przykryć lasagne i dodać warstwę twarogu (zamiast sera ricotta), posypać startym parmezanem. I powtarzamy wszystko, aż lasagne się skończy. Na samej górze powinna wyjść warstwa pomidorów i sera. Przykryj formę folią i włóż do piekarnika na dwadzieścia minut. Wyjmujemy, usuwamy folię i pieczemy przez kolejne dziesięć minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g

Podobne przepisy