kurczak z suszonymi śliwkami po grecku

koneserzy kurczaków zostaną zaatakowani! Niezwykle smaczne i proste! Przygotowanie potrawy od początku do pełnej gotowości zajęło 1 godzinę i 30 minut.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 48 % 19 g
węglowodany 20 % 8 g
264 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

przepisy kulinarne czasami trafiają do mnie w najbardziej nieoczekiwanych miejscach. Więc ten znalazł się na kartce gazety, w której w sklepie owinęli kilkanaście śrub. Na początku nawet nie byłem zaskoczony kolejnym przepisem kulinarnym i tylko. Ale kurczak w słodko-kwaśnym sosie ze śliwkami w greckich garnkach piekarnika okazał się tak dobry, że jest teraz jednym z moich ulubionych potraw. Niewątpliwie jest to jedno z arcydzieł kuchni greckiej. Tuszę z kurczaka kroję na porcje. Wymieszaj sól z mąką i zwiń w nią każdy kawałek, a następnie usmaż kurczaka w 70 gramach masła na złoty kolor. Rozprowadzam kilka kawałków w garnku piekarnika, kładę suszone śliwki bez pestek na wierzchu. Bardzo drobno posiekaj cebulę, usmaż na maśle i rozprowadź na garnkach na suszonych śliwkach. Biorę orzechy, kłuję orzechy włoskie i wyjmuję ich jądra, które mielę na okruchy. Lekko opiekam okruchy orzechów i rozprowadzam je również w doniczkach. Rozgrzej śmietanę pokruszoną kostką bulionową i wlej trochę tej masy do każdego garnka. Zamykam garnki pokrywkami i wkładam do piekarnika nagrzanego do umiarkowanej temperatury. Gotuję przez około 35 minut, czasem trochę krócej, ale nie dłużej i stawiam przed każdym gościem garnek parującego kurczaka. Na środku stołu znajduje się danie z drobno posiekanymi ziołami, które każdy posypuje aromatycznym delikatnym kurczakiem do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kostka bulionowa - 40   kcal/100g

Podobne przepisy