skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować rogalika z czekoladą zgodnie z tym przepisem kulinarnym, wlej sól do mąki i potrzyj 25 g oleju (nawiasem mówiąc, nie zmieniaj proporcji produktów). Następnie w głębokiej misce wymieszaj cukier z ubitymi jajkami, wlej tam ciepłe mleko, wlej drożdże i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 15 minut. Następnie rozłóż mieszaninę mąki na naczyniach z mlekiem i zagniataj miękkie ciasto. Zagniataj ciasto przez około 15 minut. Następnie podziel to ciasto na trzy części i zwiń każdą część w cienką warstwę. Pozostałe zmiękczone masło dzieli się na trzy części. Jedną częścią oleju smarujemy jedno koło ciasta i robimy bułkę z tego ciasta. Robimy to samo z drugim i trzecim okręgiem. W tym czasie włącz piekarnik i pozostaw go do podgrzania w temperaturze 150-170 stopni. Podziel 1 tabliczkę czekolady na 12 części i włóż do kubka.
wyjmujemy jedną bułkę, dzielimy ją na trzy części, otrzymujemy trzy kiełbaski. Następnie każdą kiełbasę kładziemy poziomo i naciskamy dłonią, aby uzyskać ciasto. Rozwałkuj każde ciasto na warstwę i pokrój na 4 części. Otrzymujemy 4 postrzępione Trójkąty. Następnie naciśnij dłonią podstawę trójkąta i delikatnie pociągnij za ostry koniec, aby boki stały się nieco dłuższe niż podstawa. W każdym trójkącie umieszczamy jeden kawałek czekolady ostrożnie i ciasno zwijamy bułki, nadając kształt bajgli. Rogaliki nie powinny być duże i luźne, w przeciwnym razie nie zostaną upieczone w środku. Jedno ciasto daje 12 rogalików. Kładziemy nasze rogaliki na natłuszczonym arkuszu (jego końce powinny być schowane do wewnątrz i spoczywać na blasze do pieczenia, w tym przypadku rogalik nie obraca się podczas pieczenia). Następnie posmaruj je ubitym jajkiem lub mlekiem (nie dotykaj kawałków jajkiem, w przeciwnym razie ciasto może nie wzrosnąć podczas pieczenia. Rogaliki zostawiamy na 20-30 minut, a następnie pieczemy w 180-220 stopniach. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika! Okazuje się, że wspaniały posiłek na deser!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g