rogaliki czekoladowe z ciasta drożdżowego

delikatne, zwiewne rogaliki rozweselą Cię na cały dzień!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 31 % 19 g
węglowodany 58 % 36 g
337 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

aby przygotować rogalika z czekoladą zgodnie z tym przepisem kulinarnym, wlej sól do mąki i potrzyj 25 g oleju (nawiasem mówiąc, nie zmieniaj proporcji produktów). Następnie w głębokiej misce wymieszaj cukier z ubitymi jajkami, wlej tam ciepłe mleko, wlej drożdże i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 15 minut. Następnie rozłóż mieszaninę mąki na naczyniach z mlekiem i zagniataj miękkie ciasto. Zagniataj ciasto przez około 15 minut. Następnie podziel to ciasto na trzy części i zwiń każdą część w cienką warstwę. Pozostałe zmiękczone masło dzieli się na trzy części. Jedną częścią oleju smarujemy jedno koło ciasta i robimy bułkę z tego ciasta. Robimy to samo z drugim i trzecim okręgiem. W tym czasie włącz piekarnik i pozostaw go do podgrzania w temperaturze 150-170 stopni. Podziel 1 tabliczkę czekolady na 12 części i włóż do kubka.

wyjmujemy jedną bułkę, dzielimy ją na trzy części, otrzymujemy trzy kiełbaski. Następnie każdą kiełbasę kładziemy poziomo i naciskamy dłonią, aby uzyskać ciasto. Rozwałkuj każde ciasto na warstwę i pokrój na 4 części. Otrzymujemy 4 postrzępione Trójkąty. Następnie naciśnij dłonią podstawę trójkąta i delikatnie pociągnij za ostry koniec, aby boki stały się nieco dłuższe niż podstawa. W każdym trójkącie umieszczamy jeden kawałek czekolady ostrożnie i ciasno zwijamy bułki, nadając kształt bajgli. Rogaliki nie powinny być duże i luźne, w przeciwnym razie nie zostaną upieczone w środku. Jedno ciasto daje 12 rogalików. Kładziemy nasze rogaliki na natłuszczonym arkuszu (jego końce powinny być schowane do wewnątrz i spoczywać na blasze do pieczenia, w tym przypadku rogalik nie obraca się podczas pieczenia). Następnie posmaruj je ubitym jajkiem lub mlekiem (nie dotykaj kawałków jajkiem, w przeciwnym razie ciasto może nie wzrosnąć podczas pieczenia. Rogaliki zostawiamy na 20-30 minut, a następnie pieczemy w 180-220 stopniach. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika! Okazuje się, że wspaniały posiłek na deser!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy