babeczki z płynnym nadzieniem czekoladowym w foremkach

najdelikatniejsze czekoladowe babeczki idealnie uzupełnią filiżankę aromatycznej kawy! Tym razem proponuję bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny deser czekoladowy. Ciasto z nadzieniem czekoladowym według tego przepisu kulinarnego jest niezwykłe, ponieważ ma płynne nadzienie.
sonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 36 % 27 g
węglowodany 56 % 42 g
432 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

aby to zrobić, rozbijamy ciemną czekoladę na małe kawałki i kroimy masło na kilka kawałków i wkładamy do miski. W łaźni parowej rozpuść masło i czekoladę i dokładnie wymieszaj. Następnie ubij jajka z żółtkami i cukrem w pianę. Następnie wymieszaj czekoladę z jajkami i dodaj mąkę i sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie te składniki, aż uzyskasz jednorodną masę.

formy wstępnie nasmaruj masło, wlej tam nasze ciasto i piecz babeczki przez 7-10 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 C. babeczki z nadzieniem czekoladowym są gotowe! Zauważam, że ciasto na takie babeczki z płynnym nadzieniem czekoladowym , można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jedyną rzeczą jest to, że po lodówce babeczki pieczą się nieco dłużej niż 10-12 minut. Brzegi babeczek powinny się upiec, a nadzienie nadal pozostanie płynne. Tak jest. Takie jedzenie najlepiej podawać na gorąco. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy