ziemniaki pieczone w kominku

oryginalny przepis na ulubione ziemniaki dla pracowitych gospodyń domowych! Kilka dni temu miałem okazję odwiedzić dom znajomych. Na początku planowaliśmy zabawną imprezę z kebabem, ale deszczowa pogoda zrujnowała zarówno imprezę, jak i jedzenie na świeżym powietrzu. To prawda, że udało nam się zamienić zabawny Grill w przytulne spotkania przy kominku. Z niesamowicie pysznymi ziemniakami! Kto by pomyślał, że tak pyszny przepis kulinarny pochodzi ze wszystkiego, co jest w lodówce. Ale powiem ci w kolejności, jak zrobić pieczone ziemniaki.
lika7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 61 % 25 g
węglowodany 29 % 12 g
287 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

jeśli w kącie leżało kilka kilogramów średniej wielkości ziemniaków, a w lodówce jest smalec i kawałek sera – każda impreza jest uratowana, zwłaszcza jeśli w domu jest kominek.
ziemniaki należy dokładnie umyć i owinąć folią każdą bulwę. Uwielbiam soczyste ziemniaki, więc za każdym razem owijam w środku mały kawałek smalcu. Teraz ziemniaki należy upiec w węglach kominka. Zajmie to 40-50 minut.
gdy ziemniaki są dobrze upieczone, należy je przeciąć na pół, posolić, pieprzyć i lekko ostudzić. Ale nie musisz zapominać o ziemniakach - ziemniaki pieczone w kominku najlepiej smakują na ciepło. Nawet gorąco. Jednocześnie możesz wyciągnąć masło z lodówki
podczas gdy ziemniaki stygną, mam czas na przygotowanie nadzienia. To prawda, że firma głodnych przyjaciół może przygotować miksturę w kilka minut. Wystarczy zetrzeć ser, posiekać cebulę lub zioła – kto lubi jak najbardziej – i wymieszać.
teraz ich połówki schłodzonych ziemniaków są modne, aby wyciąć trochę miąższu, włożyć do każdego mały kawałek masła i ser z ziołami.
ziemniaki pieczone w kominku będą ucztą na każdej imprezie. Goście zawsze proszą o suplementy-sprawdzone tego samego wieczoru przy kominku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 896   kcal/100g

Podobne przepisy