cały indyk w sosie żurawinowym

delikatne, soczyste i aromatyczne mięso zachwyci całą rodzinę!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 17 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 7 % 2 g
166 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

przed rozpoczęciem gotowania Rozgrzej piekarnik do prawie 190 C.. Myj indyka i włóż do głębokiej formy do pieczenia, posmaruj masłem i dobrze dopraw. Następnie wepchnij posiekaną cebulę, pomarańczę, podzieloną na pół i jedną część tymianku. Następnie pieczemy przez około godzinę, przynajmniej do momentu, gdy nasz Indyk pokryje się brązowo-złotą skórką. Następnie przykryj indyka folią i włóż do piekarnika na kolejne 3 godziny, od czasu do czasu polewając sokami co pół godziny. Do sosu wymieszaj wszystkie składniki, które pozostały z listy z drugą częścią tymianku. Wyjmij indyka z piekarnika, a następnie rozłóż cały przygotowany sos na wierzchu. Następnie ponownie przykryj tą samą folią i piecz przez około 10 minut, zdejmij folię i ponownie upiecz przez około 10 minut. I przeczytałem przepis kulinarny w jednym z czasopism dla kobiet. Indyk w piekarniku jest gotowy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy