skład / składniki
metoda gotowania
przed rozpoczęciem gotowania Rozgrzej piekarnik do prawie 190 C.. Myj indyka i włóż do głębokiej formy do pieczenia, posmaruj masłem i dobrze dopraw. Następnie wepchnij posiekaną cebulę, pomarańczę, podzieloną na pół i jedną część tymianku. Następnie pieczemy przez około godzinę, przynajmniej do momentu, gdy nasz Indyk pokryje się brązowo-złotą skórką. Następnie przykryj indyka folią i włóż do piekarnika na kolejne 3 godziny, od czasu do czasu polewając sokami co pół godziny. Do sosu wymieszaj wszystkie składniki, które pozostały z listy z drugą częścią tymianku. Wyjmij indyka z piekarnika, a następnie rozłóż cały przygotowany sos na wierzchu. Następnie ponownie przykryj tą samą folią i piecz przez około 10 minut, zdejmij folię i ponownie upiecz przez około 10 minut. I przeczytałem przepis kulinarny w jednym z czasopism dla kobiet. Indyk w piekarniku jest gotowy! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g