zapiekanka z kapusty z grzybami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
dziewczyny, nie wierz w plotki o kapuście, nic ona nie powiększa, VKI to wszystko. Może jednak dodać Ci autorytetu jako doświadczony kucharz. Kapusta jako kultura znana jest od czasów starożytnych, ale nie tak dawno pojawiła się w postaci główek kapusty. Biała kapusta jest doskonale przechowywana, dlatego jest dostępna zarówno latem, jak i zimą. I istnieje wiele opcji wykorzystania w żywności. Dla odmiany możesz przygotować zapiekankę z kapusty z grzybami na drugie danie zgodnie z przepisem.
oczyszczamy kapustę ze zepsutych liści, odcinamy grube, twarde żyły i drobno siekamy. Rozgrzej tłuszcz na patelni, smaż kapustę przez 5 minut, zalej gorącą wodą lub bulionem i gotuj z koncentratem pomidorowym przez około 15 minut.
semolinę zalej wodą, aby lekko przykryć i pozostawić do spęcznienia.
posiekaj przygotowane warzywa i grzyby: drobno posiekaj cebulę i pieczarki, trzy marchewki na grubej tarce. Smażyć wszystko na osobnej patelni, dodać aromatyczne przyprawy.
teraz musisz połączyć wszystkie części. Wymieszaj spuchniętą semolinę z kapustą, smażonymi grzybami i warzywami.
przygotuj formę do zapiekanki, posmaruj tłuszczem, możesz posypać bułką tartą. Piec na średnim ogniu przez 20 minut.
schłodzić kapustę w formie i obrócić nad naczyniem.
możesz użyć bułki tartej, możesz ozdobić zielenią.
oczyszczamy kapustę ze zepsutych liści, odcinamy grube, twarde żyły i drobno siekamy. Rozgrzej tłuszcz na patelni, smaż kapustę przez 5 minut, zalej gorącą wodą lub bulionem i gotuj z koncentratem pomidorowym przez około 15 minut.
semolinę zalej wodą, aby lekko przykryć i pozostawić do spęcznienia.
posiekaj przygotowane warzywa i grzyby: drobno posiekaj cebulę i pieczarki, trzy marchewki na grubej tarce. Smażyć wszystko na osobnej patelni, dodać aromatyczne przyprawy.
teraz musisz połączyć wszystkie części. Wymieszaj spuchniętą semolinę z kapustą, smażonymi grzybami i warzywami.
przygotuj formę do zapiekanki, posmaruj tłuszczem, możesz posypać bułką tartą. Piec na średnim ogniu przez 20 minut.
schłodzić kapustę w formie i obrócić nad naczyniem.
możesz użyć bułki tartej, możesz ozdobić zielenią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g