zapiekanka z kapusty z grzybami

hostessy zyskają! Przepis na pyszną zapiekankę dla najbardziej ukochanych!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 9 g
44 kcal
IG: 56 / 44 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
dziewczyny, nie wierz w plotki o kapuście, nic ona nie powiększa, VKI to wszystko. Może jednak dodać Ci autorytetu jako doświadczony kucharz. Kapusta jako kultura znana jest od czasów starożytnych, ale nie tak dawno pojawiła się w postaci główek kapusty. Biała kapusta jest doskonale przechowywana, dlatego jest dostępna zarówno latem, jak i zimą. I istnieje wiele opcji wykorzystania w żywności. Dla odmiany możesz przygotować zapiekankę z kapusty z grzybami na drugie danie zgodnie z przepisem.
oczyszczamy kapustę ze zepsutych liści, odcinamy grube, twarde żyły i drobno siekamy. Rozgrzej tłuszcz na patelni, smaż kapustę przez 5 minut, zalej gorącą wodą lub bulionem i gotuj z koncentratem pomidorowym przez około 15 minut.
semolinę zalej wodą, aby lekko przykryć i pozostawić do spęcznienia.
posiekaj przygotowane warzywa i grzyby: drobno posiekaj cebulę i pieczarki, trzy marchewki na grubej tarce. Smażyć wszystko na osobnej patelni, dodać aromatyczne przyprawy.
teraz musisz połączyć wszystkie części. Wymieszaj spuchniętą semolinę z kapustą, smażonymi grzybami i warzywami.
przygotuj formę do zapiekanki, posmaruj tłuszczem, możesz posypać bułką tartą. Piec na średnim ogniu przez 20 minut.
schłodzić kapustę w formie i obrócić nad naczyniem.
możesz użyć bułki tartej, możesz ozdobić zielenią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy