skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bierzemy filet z kurczaka, kroimy go na kawałki jak na pieczeń i kładziemy na dnie garnków. Cebulę kroimy w pierścienie, układamy na mięsie z kurczaka i zostawiamy trochę cebuli. Oprócz cebuli możesz dodać trochę czosnku dla specjalnego smaku. Marchewki pocieramy na grubej tarce, kładziemy do kurczaka, a część również zostawiamy. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i włóż do doniczek. Teraz trochę podlewamy zawartość doniczek słonecznikiem lub oliwą z oliwek, dodajemy trochę wody, a na wierzch kładziemy śmietanę lub majonez-według własnego gustu. Na koniec rozłóż resztki startej marchewki i krążków cebuli. Zamykamy garnki pokrywkami lub folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz pieczeń przez około 30-40 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g