kurczak w sosie śmietanowym w doniczkach

dla wyjątkowych gości! Apetyczny, bardzo prosty i szybki! Mam wiele grubych zeszytów do przepisów kulinarnych. Niektóre z nich często otwieram, podczas gdy inne zbierają kurz przez lata. I tak pewnego dnia w jednym z zeszytów, którego na pewno nie otworzyłem od kilku lat, natknąłem się na kulinarny przepis na kurczaka w sosie pomidorowo-kwaśnym w garnkach do piekarnika. Nawet nie pamiętam, jak trafił do mnie ten przepis kulinarny: albo gdzieś go przeczytałem, albo zapisałem na kolejnej imprezie u znajomych. Wiem tylko, że do tego roku nigdy nie gotowałem kurczaka według tego przepisu. I na próżno nie gotowałem! Okazało się zaskakująco smaczne.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 13 % 4 g
201 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

umyte i wysuszone udka z kurczaka i panierowane w mieszance mąki i soli, a następnie opiekane na patelni, aż będą lekko rumiane. Rozłożyłem Prażone uda na garnki. Położyłem na nich pierścienie świeżych pomodorów, a na wierzchu posypałem prażoną cebulą i doprawiłem gałką muszkatołową. Wymieszaj śmietanę z mieszanką czerwonej i czarnej mielonej papryki i podgrzej trochę na ogniu. Polewałem jedzenie sosem śmietanowym i wkładałem garnki do piekarnika na pół godziny. Gotowałem na średniej temperaturze, a piekarnik został wstępnie podgrzany. W każdym garnku obficie posypał drobno posiekane warzywa i podał do stołu. Wkrótce pozostało tylko umyć garnki, chociaż były dość czyste. Nikt niczego nie zostawił, nawet znajomi na diecie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy