skład / składniki
gotowanie krok po kroku
biszkopt kwaśny różni się od zwykłego większą wilgotnością. Z reguły każdy biszkopt przygotowany w tradycyjny sposób (mąka, cukier, jajka) zawsze pozostaje suchy i wymaga dodatkowej impregnacji w postaci różnych syropów, soków lub napojów alkoholowych. Biszkopt z dodatkiem kwaśnej śmietany nie może być nasycony niczym – nie będzie suchy. Jednak tutaj swoją rolę odegra krem, którego będziesz z nim używać. Zasadniczo nadal kwaśna śmietana pozostaje idealną śmietaną na takie ciasto-jedzenie w końcu będzie bardziej harmonijne. Ten przepis kulinarny odnosi się do" wspólnej " kuchni. Przynajmniej znam go od dawna.
podziel cukier na dwie części. Pierwszą część pocieramy żółtkami kurczaka, aż ta ostatnia całkowicie wybieli. Oddzielnie ubij schłodzone białka z cukrem w mocną, stabilną białą pianę. Wymieszaj śmietanę i mąkę z żółtkami, a następnie ostrożnie dodaj białka, ale nie ubijaj, ale po prostu wymieszaj. Piec w formie posmarowanej masłem w piekarniku do miękkości. Piekarnik musi być rozgrzany. Pamiętaj, że po włożeniu ciasta do piekarnika przez co najmniej piętnaście minut nie otwieraj drzwi. Gdy biszkopt się zrumieni, wyłącz ogień, otwórz lekko drzwi i pozwól ciastu ostygnąć przez dziesięć minut. Dopiero wtedy wyjmujemy formę z pieca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g