skład / składniki
gotowanie krok po kroku
co by było ugotować na stół noworoczny, aby to jedzenie przypominało zarówno zimę, jak i śnieg? Oczywiście zwiewny i śnieżnobiały Bizet. Produkt cukierniczy, który może występować samodzielnie w postaci ciasta lub jako część ciasta.
istnieją dwa rodzaje bezy: zimna i gorąca. Jeśli wybierzesz dla siebie zimny sposób, przygotuj się na ubicie schłodzonych białek z cukrem pudrem dodawanym w częściach. Gorąca metoda polega na mieszaniu białek z proszkiem i ubijaniu na małym ogniu. W obu przypadkach pianka powinna być mocna i gładka.
weź metalową blachę do pieczenia, przykryj czystym papierem i rozłóż na niej białko. Jeśli kształt nie jest dla ciebie ważny, to po prostu zjeżdżalnia, ale możesz poeksperymentować: podłużne kłody, figurki z cukierniczej torby na świątecznym stole wyglądają świetnie.
piecz bezy w niskiej temperaturze 80-100 stopni. Upewnij się, że produkt rośnie i dobrze wysycha. Jeśli ciasto jest gotowe, z łatwością usuniesz je z papieru.
możesz poeksperymentować z przepisem, na przykład dodać 30 g startej czekolady lub po ugotowaniu ostrożnie usunąć środek, wypełnić go kremem i przykryć inną bezą. Krem składa się z syropu z dowolnego dżemu i 1 białka. Zetrzyj je na biało, aż masa zgęstnieje.
zaufaj swojej fantazji i przygotuj się na święta!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g