suflet z ciasta czekoladowego

najdelikatniejsze kremowe ciasto sufletowe to idealny deser na słodycze. Doskonałe ciasto sufletowe zapewni Ci ten kulinarny przepis. Pamiętaj, aby wziąć to pod uwagę, ponieważ wynikowe danie jest po prostu pyszne. Deser kuchni włoskiej jest doskonałym dodatkiem do herbaty z dziewczynami, co nie jest grzechem rozpieszczać się od czasu do czasu.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 31 % 17 g
węglowodany 54 % 29 g
303 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

rozcieńczamy żelatynę zimną wodą (pół szklanki wody). Ubij żółtka z cukrem w mikserze, dodaj zmiękczone masło, gaszoną sodę i mąkę. Delikatnie wymieszaj, aby nie tworzyły się grudki. Dzielimy na dwie równe części i pieczemy w piekarniku dwoma oddzielnymi ciastami. Każdy zajmie nam 15 minut. Następnie ubij schłodzone białka cukrem, wrzuć szczyptę soli, wyciśnij sok z jednej cytryny, dodaj skórkę i wprowadź kwas cytrynowy. W łaźni wodnej rozpuść żelatynę namoczoną w wodzie. Zaczynamy ubijać białka i bez wyłączania miksera wlej lekko schłodzoną żelatynę cienkim strumieniem. W tej samej formie, w której pieczone były ciasta, kładziemy pierwsze ciasto, zalewamy gorącym sufletem. Lekko ostudzić, a następnie przykryć drugim ciastem. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, dodaj śmietanę i polej ciasto tą masą. Gdy nasze jedzenie całkowicie ostygnie, wyjmij je z formy (lepiej wziąć rozłączną) i posmaruj czekoladą ściany ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy