skład / składniki
gotowanie krok po kroku
rozcieńczamy żelatynę zimną wodą (pół szklanki wody). Ubij żółtka z cukrem w mikserze, dodaj zmiękczone masło, gaszoną sodę i mąkę. Delikatnie wymieszaj, aby nie tworzyły się grudki. Dzielimy na dwie równe części i pieczemy w piekarniku dwoma oddzielnymi ciastami. Każdy zajmie nam 15 minut. Następnie ubij schłodzone białka cukrem, wrzuć szczyptę soli, wyciśnij sok z jednej cytryny, dodaj skórkę i wprowadź kwas cytrynowy. W łaźni wodnej rozpuść żelatynę namoczoną w wodzie. Zaczynamy ubijać białka i bez wyłączania miksera wlej lekko schłodzoną żelatynę cienkim strumieniem. W tej samej formie, w której pieczone były ciasta, kładziemy pierwsze ciasto, zalewamy gorącym sufletem. Lekko ostudzić, a następnie przykryć drugim ciastem. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, dodaj śmietanę i polej ciasto tą masą. Gdy nasze jedzenie całkowicie ostygnie, wyjmij je z formy (lepiej wziąć rozłączną) i posmaruj czekoladą ściany ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g