ciasto z kwaśną śmietaną i orzechami włoskimi

niesamowicie pyszny biszkopt ze wspaniałym kremem Witaj w zachwycie!
morkofkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 32 % 20 g
węglowodany 60 % 37 g
339 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.

przeczytałem ten przepis kulinarny w jednym czasopiśmie. Potem przy okazji spróbowałem go upiec. Aby to zrobić, ubiłem jajka mikserem i dodałem tam skondensowane mleko. Margarynę zmiękczyła na patelni i wlała do tej mieszanki. Nie przestając ubijać masy, stopniowo zaczęła wylewać przesianą mąkę, a następnie dodała sodę gaszoną octem. Następnie zagniatałem ciasto, miękkie i położyłem na blasze do pieczenia, którą wcześniej posmarowałem masłem i posypałem przesianą mąką. Ciasto równomiernie rozłożone na powierzchni blachy do pieczenia. Rozgrzałem piekarnik w 180 C i włożyłem blachę do pieczenia do piekarnika, zmniejszyłem ciepło do średniego i pieczyłem przez około pół godziny. Gdy biszkopt był gotowy, wyjąłem go i pozwoliłem mu ostygnąć. Następnie podzieliłem go na kilka ciast i posmarowałem każde ciasto gotowaną śmietaną. Do kremu: dobrze ubiłem kwaśną śmietanę 2 szklanki z 2 szklankami cukru, dodałem cukier waniliowy do smaku i ostrożnie wprowadziłem orzechy włoskie do bitej masy, które wcześniej posiekałem. Wierzch naszego ciasta pokryliśmy śmietaną i posypaliśmy posiekanymi orzechami. Aby krem pozostał przewiewnym ciastem ze śmietaną, natychmiast podawaj na stole. To jedzenie dla miłośników domowych wypieków. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy