ciasto śmietankowe

to ciasto z pewnością zachwyci Twoją drugą połowę! Mój przepis na ciasto śmietankowe ze zdjęciem wyjaśniającym, jak to danie powinno wyglądać w gotowej formie. Obraz wizualny z pewnością pomoże Ci porównać swoją pracę z klasycznym kształtem ciasta. Niech, patrząc na przepis na ciasto z kwaśną śmietaną, nie pomyli Cię swoją nazwą. Szczerze mówiąc, sam Nie wiem, dlaczego tak się nazywa, ponieważ śmietana nie jest w nim podstawowym składnikiem. Lepiej nie drapać się po głowie, po prostu ciesz się.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 29 % 21 g
węglowodany 63 % 46 g
396 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
Wow-przepis, ktoś powie. Ale uwierz mi, ciasto z kwaśną śmietaną zgodnie z tym przepisem kulinarnym okazuje się bardzo smaczne i delikatne! Zarówno domownicy, jak i goście docenią twoje wysiłki. Więc przygotujemy ten pyszny posiłek?

roztop masło, dodaj do niego jajko, orzechy, cukier, śmietanę, sodę, mąkę z miodem. I zagnieść ciasto na ciasta. Następnie podzielimy go na 3 części i rozwałkujemy na formę.
każdy z nich pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Aby ciasto nie pękło podczas wyjmowania, pomożemy nożem.

przygotuj krem. Wrzuć śmietanę do miski i dodaj do niej cukier puder z cukrem waniliowym i orzechami. Dokładnie ubij wszystko i posmaruj dolne ciasto kremem. Następnie posmaruj drugie ciasto kremem i połóż je na pierwszym. Zrób to samo z trzecim ciastem.

aby zrobić lukier, rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, zetrzyj ją masłem. Wymieszaj mleko z cukrem i zagotuj syrop. Wlej syrop do czekolady cienkim strumieniem i wymieszaj. Takim gorącym lukrem smarujemy górne ciasto, a także boki naszego pysznego.

możesz trochę udekorować ciasto orzechami i zaparzyć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy