ciasto śmietankowe
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Wow-przepis, ktoś powie. Ale uwierz mi, ciasto z kwaśną śmietaną zgodnie z tym przepisem kulinarnym okazuje się bardzo smaczne i delikatne! Zarówno domownicy, jak i goście docenią twoje wysiłki. Więc przygotujemy ten pyszny posiłek?
roztop masło, dodaj do niego jajko, orzechy, cukier, śmietanę, sodę, mąkę z miodem. I zagnieść ciasto na ciasta. Następnie podzielimy go na 3 części i rozwałkujemy na formę.
każdy z nich pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Aby ciasto nie pękło podczas wyjmowania, pomożemy nożem.
przygotuj krem. Wrzuć śmietanę do miski i dodaj do niej cukier puder z cukrem waniliowym i orzechami. Dokładnie ubij wszystko i posmaruj dolne ciasto kremem. Następnie posmaruj drugie ciasto kremem i połóż je na pierwszym. Zrób to samo z trzecim ciastem.
aby zrobić lukier, rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, zetrzyj ją masłem. Wymieszaj mleko z cukrem i zagotuj syrop. Wlej syrop do czekolady cienkim strumieniem i wymieszaj. Takim gorącym lukrem smarujemy górne ciasto, a także boki naszego pysznego.
możesz trochę udekorować ciasto orzechami i zaparzyć.
roztop masło, dodaj do niego jajko, orzechy, cukier, śmietanę, sodę, mąkę z miodem. I zagnieść ciasto na ciasta. Następnie podzielimy go na 3 części i rozwałkujemy na formę.
każdy z nich pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Aby ciasto nie pękło podczas wyjmowania, pomożemy nożem.
przygotuj krem. Wrzuć śmietanę do miski i dodaj do niej cukier puder z cukrem waniliowym i orzechami. Dokładnie ubij wszystko i posmaruj dolne ciasto kremem. Następnie posmaruj drugie ciasto kremem i połóż je na pierwszym. Zrób to samo z trzecim ciastem.
aby zrobić lukier, rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, zetrzyj ją masłem. Wymieszaj mleko z cukrem i zagotuj syrop. Wlej syrop do czekolady cienkim strumieniem i wymieszaj. Takim gorącym lukrem smarujemy górne ciasto, a także boki naszego pysznego.
możesz trochę udekorować ciasto orzechami i zaparzyć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g