skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzej miód i cukier w łaźni wodnej. Jak tylko cukier się rozpuści, włóż tam masło i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2:
Ubij jajka miotłą w osobnej misce
Krok 3:
Wlej do niego mieszankę miodu i cukru i wymieszaj.
Krok 4:
Następnie przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj do naszej mieszanki i zagniataj miękkie ciasto. Owinąć powstałe ciasto w torebkę i włożyć do lodówki na godzinę.
Krok 5:
Następnie wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na 8 części,
Krok 6:
Rozwałkuj każdą część cienko po posypaniu mąki na stole i upiecz ciasta w temperaturze 180 C. Ponieważ ciasto jest cienkie, szybko się piecze.
Krok 7:
Przygotuj krem. Ubij zimną śmietanę mikserem z cukrem pudrem. Posmaruj każde ciasto kremem i połóż je jeden na drugim, używamy ostatniego ciasta do dekoracji. Pokruszymy go i posypujemy ciastem. Pozostaw na noc do impregnacji w lodówce. Klasyczne ciasto Ryzhik jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g