skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Rozgrzej piekarnik z wyprzedzeniem. Wymieszaj dwie trzecie szklanki mąki z brązowym cukrem i cynamonem. Następnie wcieramy w tę mieszaninę 60 gramów masła, aż stanie się kruche. Odłóż tę mieszaninę na bok. Będziemy jej potrzebować później.
ubij pozostałe masło na kremową konsystencję., następnie dodaj do niego biały cukier i kontynuuj ubijanie. Gdy cukier się rozpuści, a mieszanina stanie się bujna, dodaj jajka i wanilię. Następnie sól, proszek do pieczenia i dwie szklanki mąki. Zagnieść ciasto. Powoli wlewaj do niego mleko. Ciasto powinno być gładkie. Włóż połowę ciasta do formy i wlej na nią połowę wszystkich jagód. Następnie zamykamy to wszystko drugą połową ciasta i pieczemy do miękkości, aż powierzchnia stanie się brązowa. Wyjmij gotowe ciasto i rozłóż masło, starte z cukrem na wierzchu. Udekoruj powierzchnię jagodami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g