ciasto jagodowe z jagodami i cynamonem

pyszne ciasto jagodowe na rodzinne przyjęcie herbaciane! Gotowanie to sztuka. I jak wszystkie rzemiosła i sztuki ma swoje profesjonalne słowa. Na przykład & quot; ciasto kawowe & quot; nie zawsze jest ciastem w przepisie kulinarnym, który zawiera kawę. Bardzo często jest to po prostu ciasto podawane z kawą. Takie jest to ciasto jagodowe.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 9 % 6 g
węglowodany 85 % 55 g
282 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.


Rozgrzej piekarnik z wyprzedzeniem. Wymieszaj dwie trzecie szklanki mąki z brązowym cukrem i cynamonem. Następnie wcieramy w tę mieszaninę 60 gramów masła, aż stanie się kruche. Odłóż tę mieszaninę na bok. Będziemy jej potrzebować później.
ubij pozostałe masło na kremową konsystencję., następnie dodaj do niego biały cukier i kontynuuj ubijanie. Gdy cukier się rozpuści, a mieszanina stanie się bujna, dodaj jajka i wanilię. Następnie sól, proszek do pieczenia i dwie szklanki mąki. Zagnieść ciasto. Powoli wlewaj do niego mleko. Ciasto powinno być gładkie. Włóż połowę ciasta do formy i wlej na nią połowę wszystkich jagód. Następnie zamykamy to wszystko drugą połową ciasta i pieczemy do miękkości, aż powierzchnia stanie się brązowa. Wyjmij gotowe ciasto i rozłóż masło, starte z cukrem na wierzchu. Udekoruj powierzchnię jagodami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy