ciasto miodowe ze śmietaną

najdelikatniejsze ciasto z kwaśną śmietaną i ciastami miodowymi!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 66 % 41 g
337 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

to ciasto w Ameryce nazywam "rosyjskim jedzeniem". Ogólnie rzecz biorąc, na Zachodzie nie ma zwyczaju robienia kremów ze śmietany. Ale, jak widać, rosyjskie przepisy kulinarne rozprzestrzeniają się na całym świecie.
w dużej misce zetrzyj jajka i cukier na biało. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Na patelni rozpuść masło, dodaj do niego miód i sodę. Na małym ogniu, ciągle mieszając, gotuj mieszaninę, aż się pieni i stanie się gęsta i jasnobrązowa. Następnie wlej miód z masłem do ciasta i bardzo dobrze wymieszaj. Wlej ciasto do metalowego lub papierowego naczynia do pieczenia ciast i piecz w temperaturze 180 stopni przez około piętnaście lub dwadzieścia minut. Staramy się przygotować wykałaczką. Wyjmij gotowe ciasto i ostudź.
W międzyczasie wymieszaj śmietanę z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
wyjmij schłodzone ciasto z formy i pokrój na dwie warstwy. Połóż dolną część na dużym naczyniu i posmaruj połową całej śmietany. Połóż drugi kawałek na wierzchu i dobrze posmaruj pozostałą śmietaną. Aby ciasta były dobrze namoczone, Wysyłamy nasze ciasto do lodówki. Tam może się ochłodzić i moczyć przez cały dzień.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy