skład / składniki
metoda gotowania
więc na początek wcieramy masło z cukrem. Dodaj śmietanę do masy i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia i zagniataj niezbyt grube ciasto. Teraz podziel ciasto na 4-5 części. Następnie każdą oddzielną część wkładamy do formy pokrytej olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Podczas przygotowywania ciast przygotowujemy krem. Do tego
wymieszaj śmietanę z cukrem. Teraz dodaj mak i ponownie wymieszaj. Po upieczeniu wszystkich ciast i przygotowaniu kremu zaczynamy składać samo ciasto. Na dnie naczynia kładziemy ciasto i napełniamy je częścią kremu, następnie przykrywamy następnym ciastem i smarujemy kremem i tak dalej. Ostatnią będzie warstwa kremu. Następnie wyjmujemy ciasto na noc w lodówce. Po tym czasie ciasto można jeść!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g