skład / składniki
gotowanie krok po kroku
czyste bakłażany kroję na pół wzdłuż i trzymam we wrzącej wodzie przez kwadrans. Następnie kładę patelnię wypełnioną wodą na bakłażanie jako prasę na pół godziny. Łyżką wyjmuję mięso, a następnie gotuję mięso mielone. Gotowany ryż długoziarnisty spieszy się z posiekanym miąższem bakłażana, sosem "Krasnodar". Mięso mielone solą i pieprzem i nadziewane bakłażanem. Wkładam bakłażany do rondla, zwijam w bułkę tartą. Wkładam rondel do wcześniej rozgrzanego piekarnika i pieczę gdzieś pół godziny lub trochę mniej. Jedzenie jest gotowe, można je podać i otworzyć do niego puszkę soku pomidorowego lub polać bakłażanem z mielonym ryżem w kubańskim sosie pomidorowym. Cudowne danie na letni dzień, kiedy nie chcesz ciężkiego posiłku mięsnego, ciepło pieszczotliwie, a nawet gniewnie piecze słońce. Ten wspaniały przepis kulinarny z południowej kuchni rosyjskiej trafił do mnie wraz z kolejnym odrywanym kalendarzem kupionym kilka lat temu w jednym z kiosków. Gdy tylko na rynku pojawią się bakłażany, spieszę się z tym kubańskim arcydziełem kulinarnym. Zwykle gotuję go kilka razy latem, aby rok później wrócić do przepisu kulinarnego. Mam specjalny "letni notatnik", w którym zapisywane są przepisy na gorący sezon, a ten przepis kulinarny też tam jest.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g