skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Nasmaruj formę
Krok 2:
Rozłóż chleb pita
Krok 3:
Kawałki chleba pita
Krok 4:
Kefir i jajka
Krok 5:
Mieszanka kefirowo-jajeczna
Krok 6:
Kawałki chleba pita do mieszanki i do formy
Krok 7:
Serek
Krok 8:
Twaróg przez sito
Krok 9:
Nadzienie z sera i twarogu
Krok 10:
Przykryj farsz
Krok 11:
Wlać mieszaninę
Krok 12:
Chleb pita zalany mieszanką
Krok 13:
Rozłóż odpływ. olej
Krok 14:
Upiecz i ciesz się!
tradycyjne danie kuchni gruzińskiej-achma to pyszne wielowarstwowe wypieki z nadzieniem serowym. Jest przygotowywany wystarczająco długo i wystarczająco trudny. Bez imponującej praktyki kulinarnej na pewno nie można tego zrobić. Jednak ten przepis kulinarny oferuje uproszczoną wersję achmy. Więc spotkaj się: achma z chleba pita.
1. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Umieść w nim 2 arkusze chleba pita, aby przykryć spód i krawędzie zwisały.
2. Rozerwij resztę chleba pita rękami na średniej wielkości kawałki.
3. Ubij kefir i jajka. Zanurz kawałki chleba pita i włóż do formy na suchym chlebie pita.
4.Na wierzchu kładziemy nadzienie: tarty ser zmieszany z twarogiem przepuszczonym przez sito.
5. Zamykamy nadzienie zwisającymi krawędziami chleba pita. Wlać pozostałą mieszankę kefirowo-jajeczną . Na wierzch kładziemy kawałki masła.
6..Piec w piekarniku przez około 25 minut w 180 stopniach.
* * * dla miłośników słodyczy: do nadzienia można dodać cukier granulowany, rodzynki lub coś podobnego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g