achma pita z twarogiem na kefirze

dla miłośników pieczenia achma z doskonałym sosem serowo-śmietanowym! W pośpiechu. Na śniadanie. Na obiad. Delikatny smak twarogu i sera.
LanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 58 % 23 g
200 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nasmaruj formę

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż chleb pita

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kawałki chleba pita

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kefir i jajka

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszanka kefirowo-jajeczna

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kawałki chleba pita do mieszanki i do formy

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Serek

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Twaróg przez sito

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nadzienie z sera i twarogu

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj farsz

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlać mieszaninę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Chleb pita zalany mieszanką

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż odpływ. olej

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Upiecz i ciesz się!

tradycyjne danie kuchni gruzińskiej-achma to pyszne wielowarstwowe wypieki z nadzieniem serowym. Jest przygotowywany wystarczająco długo i wystarczająco trudny. Bez imponującej praktyki kulinarnej na pewno nie można tego zrobić. Jednak ten przepis kulinarny oferuje uproszczoną wersję achmy. Więc spotkaj się: achma z chleba pita.

1. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Umieść w nim 2 arkusze chleba pita, aby przykryć spód i krawędzie zwisały.

2. Rozerwij resztę chleba pita rękami na średniej wielkości kawałki.

3. Ubij kefir i jajka. Zanurz kawałki chleba pita i włóż do formy na suchym chlebie pita.

4.Na wierzchu kładziemy nadzienie: tarty ser zmieszany z twarogiem przepuszczonym przez sito.

5. Zamykamy nadzienie zwisającymi krawędziami chleba pita. Wlać pozostałą mieszankę kefirowo-jajeczną . Na wierzch kładziemy kawałki masła.

6..Piec w piekarniku przez około 25 minut w 180 stopniach.

* * * dla miłośników słodyczy: do nadzienia można dodać cukier granulowany, rodzynki lub coś podobnego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g

Podobne przepisy