belgijskie gofry są miękkie

Pulchne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz! Takie gofry są już mocno osadzone w naszym życiu. Nie oznacza to, że istnieje dokładny i jedyny przepis na belgijskie gofry, istnieje wiele opcji. W Belgii do przygotowania gofrów stosuje się różne składniki, które znacząco wpływają na smak gotowego produktu, jedną wspólną cechą jest to, że zawsze są grube, ponieważ są gotowane na proszku do pieczenia lub drożdżach. Ta opcja jest bliższa klasycznej.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 26 % 14 g
węglowodany 62 % 33 g
282 kcal
IG: 6 / 3 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Masło wybierz naturalne, wysokiej jakości nie niższe niż 72% tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel jajka na żółtka i białka. Białka włożyć do lodówki i dodać cukier do żółtek i zmielić, jeśli masa jest gęsta-dodać 2 łyżki. l. mleko z całkowitej objętości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier waniliowy, miękkie masło, zmiel. Wygodniej jest z silikonową szpatułką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko o temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe, dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać całą mąkę i zagnieść ciasto / nie jest zbyt gęste, ale też nie jest płynne, w razie potrzeby dodać niewielką ilość przesianej mąki/.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W schłodzonych białkach dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Najpierw przy niskich prędkościach, gdy masa zacznie Bielić, stopniowo dodawaj moc. To 5-6 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie wymieszaj białka. Najlepiej zrobić to łopatką, płynnymi ruchami (ważne jest, aby proteiny się nie osiedliły).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto jest delikatne, kremowe i przypomina biszkopt. Leje się swobodnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej gofrownicę. Mam multipekar, zapaliło się zielone światło-gotowe do pracy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na każdą komórkę wlej około 3 łyżki. l. ciasto, delikatnie rozprowadź w rogach. Ostrożnie zamknij i zatrzaśnij pokrywę. Nie smaruję paneli, ponieważ powłoka jest nieprzywierająca i w cieście jest wystarczająco dużo oleju. Ilość ciasta może się różnić w zależności od wielkości i kształtu komórek. Podaję punkt odniesienia dla multipekara REDMOND.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec na złoty kolor. Ponieważ wszystkie urządzenia są różne, nawet jeśli tego samego producenta, Czas pieczenia jest bardzo warunkowy, mam to 10-11 minut. Profesjonalne gofrownice pieczą się w 2 minuty, domowe od 5-7 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usuń gotowe gofry silikonową szpatułką i ostudź na ruszcie, aby po ostygnięciu stały się chrupiące na zewnątrz i pozostały miękkie w środku. Mam 12 gofrów o wymiarach 9 x 10 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Są takie w przekroju-porowate, przewiewne, miękkie. Na Zewnątrz natychmiast będą chrupiące, a następnie staną się miękkie, nawet jeśli nie zostaną ułożone w stos. W smaku z cienkimi chrupiącymi goframi nie ma nic wspólnego, smak tych gofrów bardziej przypomina mi biszkopt i to zdalnie. Trudno to opisać, lepiej spróbować !

belgijskie miękkie gofry są zwykle podawane ze słodkim dodatkiem, może to być klon lub inny Syrop z dżemu, cukier puder, miód, dżem, gorąca czekolada, bita śmietana lub śmietana, mleko skondensowane, miarka lodów.. Z reguły są ozdobione jagodami i liśćmi mięty. Ale jest to całkowicie samowystarczalny deser, który będzie pyszny i czysty, według własnego uznania.

temperatura ogrzewania dla każdego modelu gofrownicy jest inna. Dlatego dokładny czas gotowania dla Twojego urządzenia można ustawić tylko empirycznie. Możliwe, że wystarczy 30 sekund, ale możliwe, że pieczenie zajmie 2-3 minuty. Dostosuj czas pieczenia podany w przepisie, aby uwzględnić specyfikę gofrownicy.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy