skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gofry Wiedeńskie na oleju roślinnym i wodzie? Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Weź rafinowany olej roślinny, bez zapachu.
Krok 2:
Jajka dokładnie umyj, osusz. Oddziel białka i żółtka. Zagotuj wodę. Wymieszaj wanilinę z cukrem. Zacznij ubijać żółtka z małą prędkością, stopniowo dodawaj cukier z wanilią. Wlej lekko schłodzoną wrzącą wodę bez przerywania ubijania, aby żółtka się nie zwijały. Na koniec dodaj olej roślinny.
Krok 3:
Powinna się okazać taka pienista masa.
Krok 4:
Dodaj szczyptę soli do białek, a także zacznij ubijać z małą prędkością, stopniowo dodając do maksimum. Ubijaj do miękkich szczytów. Miska i trzepaczki powinny być czyste, suche i beztłuszczowe.
Krok 5:
Do masy ubitych żółtek wprowadź przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia w kilku krokach, wymieszaj szpatułką. Pamiętaj, że mąka może zająć ci mniej lub więcej.
Krok 6:
Następnie stopniowo, delikatnie, ale pewnie, mieszaj ubite białka w całkowitej masie. Jak zawsze, podczas pracy z ubitymi białkami, kieruj ruchy łopatki od krawędzi do środka i od dołu do góry.
Krok 7:
Gotowe ciasto jest jednolite, lepkie i przewiewne. Gęsta jak naleśniki, ale gęstsza. Wszystko nie spływa z łyżki, musisz pomóc.
Krok 8:
Rozgrzej gofrownicę do temperatury roboczej. Ponieważ w cieście jest bardzo mało oleju, panele należy lekko nasmarować rafinowanym olejem roślinnym. Co więcej, nawet z powłoką nieprzywierającą i przed każdym napełnieniem. Wlać do pełnej 1 łyżki. l. ciasto, ostrożnie zamknij pokrywkę na zatrzasku.
Krok 9:
Piec na złoty kolor, mam go w multipekarze przez około 3 minuty. Gofry bardzo rosną, okazują się bardzo bujne, więc lepiej nie dodawać ciasta, aby nie wyszło.
Krok 10:
Schłodzić gotowe gofry na ruszcie, aby nie zwilżyć. Gorące będą chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Po ostygnięciu będą całkowicie miękkie. Okazuje się, że 8 sztuk (2 zostały już zabrane do próby).
Krok 11:
Gofry okazują się bardzo grube, miękkie, ale nie tak delikatne i rozpływające się w ustach. Są gęste i smakują raczej jak maślane ciasteczka. Pyszne, podobały nam się. Dobrze podawać z jagodami, gałką lodów lub wymieszać śmietanę z dżemem... Istnieje wiele opcji do podania.
podczas serwowania weź pod uwagę ograniczenia produktów i dokonaj niezbędnej wymiany.
takie gofry są bardzo samowystarczalnym deserem i będą pyszne po prostu z herbatą.
jeśli nie ma zakazu produktów mlecznych, olej roślinny zawsze można zastąpić wysokiej jakości masłem, a wodę mlekiem. Wtedy konsystencja gofrów będzie bardziej delikatna, z kremowym wykończeniem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
im dłużej gofry są pieczone, tym bardziej stają się chrupiące. Ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić, w przeciwnym razie gofry się spalą. Zrumień je na złoty kolor. Jeśli chcesz, aby gofry były miękkie, czas pieczenia należy skrócić (wystarczy upiec je na złoty odcień).
temperatura ogrzewania dla każdego modelu gofrownicy jest inna. Dlatego dokładny czas gotowania dla Twojego urządzenia można ustawić tylko empirycznie. Możliwe, że wystarczy 30 sekund, ale możliwe, że pieczenie zajmie 2-3 minuty. Dostosuj czas pieczenia podany w przepisie, aby uwzględnić specyfikę gofrownicy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g