belgijskie gofry w multipekar

szybka i cudownie pyszna uczta dla ciebie! Belgijskie gofry w multipekarze są tak proste do przygotowania, jak w kafel elektryczny. A przepisy są odpowiednie, ale ten konkretny przepis na belgijskie gofry jest udany. Gotowane na nim gofry są przewiewne, dosłownie rozpływają się w ustach, a jak pachnące i smaczne! Cała rodzina będzie zachwycona, a zły nastrój ustąpi. Świetny pomysł na śniadanie lub przekąskę!
♥EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 60 % 35 g
316 kcal
IG: 3 / 3 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

mleko, jaja kurze i masło wyjmujemy z lodówki. Aby gofry okazały się szczególnie smaczne i udane, produkty dla nich muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka myjemy ciepłą bieżącą wodą za pomocą sody oczyszczonej, spłukujemy i wycieramy na sucho ręcznikiem papierowym. Po rozbiciu jajka, oddzielając białka od żółtek, oddzielając je w różnych pojemnikach. Na razie odkładamy białka na bok.

wlej określoną ilość granulowanego cukru do żółtek, a następnie ubij mieszaninę trzepaczką lub mikserem. Musisz dobrze ubić, aż będzie biały, aż do bujnej piany. Rozsmaruj zmiękczone masło na ubitej masie, ubij wszystko razem jeszcze raz, aż będzie gładkie. Następnie wlej mleko do powstałej mieszanki, a także dodaj cukier waniliowy i ponownie ubij wszystko razem.

teraz przesiej mąkę pszenną do głębokiej dużej miski. razem z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszaj tę mieszaninę trzepaczką, aby proszek do pieczenia równomiernie rozprowadził się w mące. Po porcjach mąki z proszkiem do pieczenia zaczynamy dodawać płynną mieszankę, za każdym razem ubijając ciasto trzepaczką lub mikserem (na niskich obrotach).

ubij białka, aż utworzą się szczyty. Kiedy tak się stanie, dodaj puszystą białą masę do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką.

ustaw żądaną formę, włącz multipekar, nasmaruj formę niewielką ilością oleju roślinnego. Wlać ciasto (około 2 łyżki stołowe na gofr) i piec gofry przez 8-10 minut - do miękkości i rumienia.

gotowe gofry można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, dekorując je według własnego gustu. Dobrze komponują się z nimi różne syropy, bita śmietana, lody, czekolada, kawałki świeżych jagód i owoców, ale można je podawać po prostu z dżemem lub miodem lub posypać cukrem pudrem dla urody.

miłej herbaty i kulinarnych arcydzieł!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy