skład / składniki
metoda gotowania
mleko, jaja kurze i masło wyjmujemy z lodówki. Aby gofry okazały się szczególnie smaczne i udane, produkty dla nich muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka myjemy ciepłą bieżącą wodą za pomocą sody oczyszczonej, spłukujemy i wycieramy na sucho ręcznikiem papierowym. Po rozbiciu jajka, oddzielając białka od żółtek, oddzielając je w różnych pojemnikach. Na razie odkładamy białka na bok.
wlej określoną ilość granulowanego cukru do żółtek, a następnie ubij mieszaninę trzepaczką lub mikserem. Musisz dobrze ubić, aż będzie biały, aż do bujnej piany. Rozsmaruj zmiękczone masło na ubitej masie, ubij wszystko razem jeszcze raz, aż będzie gładkie. Następnie wlej mleko do powstałej mieszanki, a także dodaj cukier waniliowy i ponownie ubij wszystko razem.
teraz przesiej mąkę pszenną do głębokiej dużej miski. razem z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszaj tę mieszaninę trzepaczką, aby proszek do pieczenia równomiernie rozprowadził się w mące. Po porcjach mąki z proszkiem do pieczenia zaczynamy dodawać płynną mieszankę, za każdym razem ubijając ciasto trzepaczką lub mikserem (na niskich obrotach).
ubij białka, aż utworzą się szczyty. Kiedy tak się stanie, dodaj puszystą białą masę do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką.
ustaw żądaną formę, włącz multipekar, nasmaruj formę niewielką ilością oleju roślinnego. Wlać ciasto (około 2 łyżki stołowe na gofr) i piec gofry przez 8-10 minut - do miękkości i rumienia.
gotowe gofry można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, dekorując je według własnego gustu. Dobrze komponują się z nimi różne syropy, bita śmietana, lody, czekolada, kawałki świeżych jagód i owoców, ale można je podawać po prostu z dżemem lub miodem lub posypać cukrem pudrem dla urody.
miłej herbaty i kulinarnych arcydzieł!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g