skład / składniki
metoda gotowania
wyjmij olej z lodówki i pozostaw do wyschnięcia w temperaturze pokojowej. Ubij miękkie masło mikserem, dodając sól, cukier i cynamon.
podziel jajka na białka i żółtka. Włóż białka do głębokiego suchego pojemnika i dodaj żółtka do ubitego masła, wymieszaj.
teraz włóż mąkę do powstałej masy (pamiętaj, aby przesadzić, aby nasycić ją powietrzem), zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest bardzo gęste i strome, nie przejmuj się - tak powinno być.
ubij białka na biało, delikatnie włóż do ciasta (lepiej zrobić to w częściach).
włóż powstałe ciasto do gofrownicy partiami (nie ma potrzeby smarowania gofrownicy, ponieważ w cieście jest wystarczająco dużo oleju - nic się nie przyklei, to na pewno). Piec jak zwykle.
gotowe gofry posyp cynamonem i cukrem pudrem.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g