Wafle Wiedeńskie z ekstraktem waniliowym delikatne
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej.
2. Ubij jajka mikserem, aż się spienią.
3. Połącz jajka z masłem i cukrem, ubij mikserem, a następnie wlej ciepłą wodę i ekstrakt waniliowy.
4. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do osobnego pojemnika, wymieszaj, aby lepiej rozprowadzić proszek do pieczenia.
5. Wlej przygotowaną mąkę, ubij mikserem. Ciasto powinno być dość gęste (ale nie strome!).
6. Ciasto rozprowadzamy w gofrownicy i pieczemy przez 2-3 minuty.
7. Podajemy z dowolnym dodatkiem do Twojego gustu-jagodami, orzechami itp.
gotowe gofry podajemy na stole. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g