skład / składniki
metoda gotowania
podstawą, która sprawia, że gofry są smaczne i zdrowe, jest babka płesznik. Inną z jego nazw jest ispagol, a jeśli w prostym języku: łuska nasion babki lekarskiej. Psyllium jest cenione za wysoką zawartość błonnika i korzystny wpływ na organizm. Ten produkt jest szeroko stosowany w kuchni, a zwłaszcza do pieczenia bezglutenowego, ponieważ jest w stanie nadać ciastu lekkość i delikatną porowatość.
1. Aby przygotować gofry, najpierw musisz namoczyć psyllium w mleku ze słodzikiem i pozwolić masie pęcznieć (10-15 minut).
2. Dodaj jajka do mieszanki i ubij mikserem elektrycznym, aż będą gładkie.
3. Dodaj suche składniki i jeszcze raz dokładnie ubij. Ciasto powinno być płynne, ale lepkie.
4. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją silikonową szczotką olejem roślinnym.
5. Weź chochlę i wlej ciasto do środkowej komórki gofrownicy, aby rozprzestrzeniło się na rowkach, a gofr okazał się ażurowy.
6. Zamknij gofrownicę i piecz do miękkości.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Psyllium - 42 kcal/100g