gofry psyllium

pyszne i chrupiące zdrowe gofry! Spróbuj gotować! Gofry psyllium to naprawdę zdrowy deser. Okazuje się, że są przewiewne i lekkie - po prostu rozpływają się w ustach i są przygotowywane szybko i prosto. Takie gofry są idealne na udany początek dnia!
KlayKsaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 43 % 12 g
154 kcal
IG: 58 / 0 / 42

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

podstawą, która sprawia, że gofry są smaczne i zdrowe, jest babka płesznik. Inną z jego nazw jest ispagol, a jeśli w prostym języku: łuska nasion babki lekarskiej. Psyllium jest cenione za wysoką zawartość błonnika i korzystny wpływ na organizm. Ten produkt jest szeroko stosowany w kuchni, a zwłaszcza do pieczenia bezglutenowego, ponieważ jest w stanie nadać ciastu lekkość i delikatną porowatość.

1. Aby przygotować gofry, najpierw musisz namoczyć psyllium w mleku ze słodzikiem i pozwolić masie pęcznieć (10-15 minut).
2. Dodaj jajka do mieszanki i ubij mikserem elektrycznym, aż będą gładkie.
3. Dodaj suche składniki i jeszcze raz dokładnie ubij. Ciasto powinno być płynne, ale lepkie.
4. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją silikonową szczotką olejem roślinnym.
5. Weź chochlę i wlej ciasto do środkowej komórki gofrownicy, aby rozprzestrzeniło się na rowkach, a gofr okazał się ażurowy.
6. Zamknij gofrownicę i piecz do miękkości.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Psyllium - 42   kcal/100g

Podobne przepisy