ciasteczka waflowe na wodzie mineralnej
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
masło zmielić na biało z cukrem, dodać cukier waniliowy i dalej ubijać do puszystości. Wbijamy po jednym na raz wszystkie jajka, wlewamy mąkę i proszek do pieczenia, wlewamy wodę mineralną i mieszamy.
następnie włóż ciasto do formy i upiecz jak zwykle.
do
ciasteczka waflowe
podczas chłodzenia nie są wilgotne (i dzieje się to bardzo szybko), najlepiej układać je na ruszcie, a nie na całej powierzchni.
podawaj z herbatą, kawą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g