wafle waniliowe

niesamowicie pyszne gofry są bardzo łatwe i proste w przygotowaniu!
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 73 % 30 g
186 kcal
IG: 10 / 7 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

przepis na gotowanie gofrów przeczytałem w czasopiśmie. Jestem pewien, że domowe gofry według tego przepisu są pyszne, chrupiące. Takie jedzenie jest bardzo lubiane przez dzieci i miłośników słodkich wypieków. Co więcej, istnieje wiele opcji projektowania i dekoracji (cukier puder, czekolada, lukier) i możesz zadowolić każdego miłośnika takich wypieków.
jak gotować? W połowie określonej objętości mleka wymieszaj cukier puder, jajko, cukier waniliowy, stopione masło, mąkę. Zagnieść ciasto. Następnie dodaj pozostałe mleko do masy i po dokładnym wymieszaniu pozostaw w spokoju na 1 godzinę (do proofingu).
następnie gofry można upiec w zwykły sposób-w kaflownicy elektrycznej lub w rozgrzanym piekarniku na małym ogniu na blasze do pieczenia. Gotowe produkty są usuwane z formy i przenoszone na deskę. Jeśli chcesz, możesz nadać waflom kształt rur. Aby to zrobić, jeszcze ciepłe gofry są składane na cienki wałek do ciasta i suszone w piekarniku. Rurki waflowe można wypełnić dowolnym gęstym nadzieniem (gotowane mleko skondensowane, dżem, bita ciężka śmietana z cukrem).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy