skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przepis na gotowanie gofrów przeczytałem w czasopiśmie. Jestem pewien, że domowe gofry według tego przepisu są pyszne, chrupiące. Takie jedzenie jest bardzo lubiane przez dzieci i miłośników słodkich wypieków. Co więcej, istnieje wiele opcji projektowania i dekoracji (cukier puder, czekolada, lukier) i możesz zadowolić każdego miłośnika takich wypieków.
jak gotować? W połowie określonej objętości mleka wymieszaj cukier puder, jajko, cukier waniliowy, stopione masło, mąkę. Zagnieść ciasto. Następnie dodaj pozostałe mleko do masy i po dokładnym wymieszaniu pozostaw w spokoju na 1 godzinę (do proofingu).
następnie gofry można upiec w zwykły sposób-w kaflownicy elektrycznej lub w rozgrzanym piekarniku na małym ogniu na blasze do pieczenia. Gotowe produkty są usuwane z formy i przenoszone na deskę. Jeśli chcesz, możesz nadać waflom kształt rur. Aby to zrobić, jeszcze ciepłe gofry są składane na cienki wałek do ciasta i suszone w piekarniku. Rurki waflowe można wypełnić dowolnym gęstym nadzieniem (gotowane mleko skondensowane, dżem, bita ciężka śmietana z cukrem).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g