skład / składniki
metoda gotowania
1. Pierwszym krokiem jest stopienie masła. Wygodnie jest to zrobić za pomocą kuchenki mikrofalowej, ale możesz to zrobić w inny sposób. Niech stopione masło całkowicie ostygnie do temperatury pokojowej.
2. W tym czasie przesiej mąkę pszenną do dużej głębokiej miski. Dodaj do niego sól, wskazaną ilość sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Wymieszaj suche składniki trzepaczką, aż będą gładkie.
3. W innej misce rozbijamy jajko kurze, do którego dodajemy kefir i wlewamy cukier granulowany i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką, aż będzie gładkie.
4. Wlej płynną mieszaninę do suchej mieszanki, dokładnie wymieszaj tą samą trzepaczką. Nie trzeba używać miksera, a fakt ten znacznie skraca czas gotowania i ilość zabrudzonych naczyń:)
5. Wlej schłodzone stopione masło do miski z ciastem, ponownie wszystko dobrze wymieszaj. Ciasto jest gotowe.
6. Rozgrzej piekarnik elektryczny, nasmaruj formy niewielką ilością oleju roślinnego. możesz użyć silikonowej szczotki. Ciasto wylewamy w ilości równej około dwóm łyżkom stołowym.
7. Pieczemy belgijskie gofry na złoty kolor. W zależności od rodzaju urządzenia zajmuje to zwykle 3-5 minut. Tutaj powinieneś skupić się na informacjach zapisanych w instrukcjach do pieca elektrycznego.
Udekoruj gotowe gofry według własnego uznania i podawaj na ciepło. Ale nawiasem mówiąc, schłodzone są nie mniej smaczne! Możesz ozdobić je bitą śmietaną lub orzechami, kawałkami świeżych owoców, jagodami, czekoladą lub syropem klonowym.
pyszne śniadania! Smacznego i pogodnego dnia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal / 100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g