belgijskie gofry na kefirze

Prosty, ale niezmiennie pyszny i ulubiony deser wszystkich. Belgijskie gofry na kefirze są bardzo proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. To prawdopodobnie najszybszy przepis na belgijskie gofry. Jest to wygodne, ponieważ bez kłopotów i prawie bez wysiłku można przygotować pyszne śniadanie. Dosłownie w kilka minut. Takie gofry nadają się na popołudniową przekąskę lub przekąskę.
SvetalisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 25 % 12 g
węglowodany 63 % 30 g
248 kcal
IG: 7 / 3 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Pierwszym krokiem jest stopienie masła. Wygodnie jest to zrobić za pomocą kuchenki mikrofalowej, ale możesz to zrobić w inny sposób. Niech stopione masło całkowicie ostygnie do temperatury pokojowej.

2. W tym czasie przesiej mąkę pszenną do dużej głębokiej miski. Dodaj do niego sól, wskazaną ilość sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Wymieszaj suche składniki trzepaczką, aż będą gładkie.

3. W innej misce rozbijamy jajko kurze, do którego dodajemy kefir i wlewamy cukier granulowany i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką, aż będzie gładkie.

4. Wlej płynną mieszaninę do suchej mieszanki, dokładnie wymieszaj tą samą trzepaczką. Nie trzeba używać miksera, a fakt ten znacznie skraca czas gotowania i ilość zabrudzonych naczyń:)

5. Wlej schłodzone stopione masło do miski z ciastem, ponownie wszystko dobrze wymieszaj. Ciasto jest gotowe.

6. Rozgrzej piekarnik elektryczny, nasmaruj formy niewielką ilością oleju roślinnego. możesz użyć silikonowej szczotki. Ciasto wylewamy w ilości równej około dwóm łyżkom stołowym.

7. Pieczemy belgijskie gofry na złoty kolor. W zależności od rodzaju urządzenia zajmuje to zwykle 3-5 minut. Tutaj powinieneś skupić się na informacjach zapisanych w instrukcjach do pieca elektrycznego.

Udekoruj gotowe gofry według własnego uznania i podawaj na ciepło. Ale nawiasem mówiąc, schłodzone są nie mniej smaczne! Możesz ozdobić je bitą śmietaną lub orzechami, kawałkami świeżych owoców, jagodami, czekoladą lub syropem klonowym.

pyszne śniadania! Smacznego i pogodnego dnia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal / 100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy