rurki waflowe z chrupaniem

zawsze chrupiące, słodkie tuby bez kremu. Bardzo prosty i szybki przepis na kuchenkę elektryczną, produkty można wyjąć bezpośrednio z lodówki. Gofry są słodkie, ale nie mdłe, można je gotować bez nadzienia. Zawsze, gdy chcesz po prostu schrupać z kawą lub herbatą.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 31 % 22 g
węglowodany 61 % 43 g
389 kcal
IG: 26 / 0 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko skondensowane do głębokiego pojemnika i wymieszaj z jajkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło i wymieszaj z masą mleczną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj suche składniki: - mąkę, skrobię, proszek do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W 2-3 dawkach przesianą suchą mieszaninę wprowadzić do płynnej, zagnieść jednorodne ciasto. Ciasto jest gęste, ale nie gęste. Plastyczny, ale spływa powoli, trzeba pomóc. Konsystencja przypomina ciasto na bujne naleśniki lub gęstą śmietanę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż 1 łyżkę w rozgrzanym gofrownicy. l łyżka lub trochę więcej ciasta. Spróbuj wyrównać kształt paneli. Dobrze, jeśli robisz wszystko szybko. Ostrożnie zamknij gofrownicę, zatrzaśnij i piecz przez 1-3 minuty. Lepiej nie dodawać ciasta, dopóki nie dostosujesz się do porcji, niż przelać i wypłynie poza granice. Nie naciskaj też mocno górnej pokrywy, powód jest taki sam-ciasto wypłynie !

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Okresowo sprawdzaj smażenie, jeśli rumieniec pasuje, Usuń silikonową szpatułką i zwiń Bez worka lub pozostaw w ten sposób. Nowoczesne gofrownice prawie zawsze nagrzewają się nierównomiernie, więc skup się na najbardziej smażonej części, jaśniejsza również będzie gotowa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwinięte rurki prawie natychmiast stygną. Możesz zjeść od razu lub chwilę później, pozostaną również chrupiące. Miłego picia herbaty !

jeśli poparzysz ręce i trudno jest zwinąć rurkę, a te gofry szybko stają się kruche i kruche, po prostu wlej mniejszą porcję ciasta i zostaw ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy