skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.
Krok 2:
Wlej mleko skondensowane do głębokiego pojemnika i wymieszaj z jajkami.
Krok 3:
Roztop masło i wymieszaj z masą mleczną.
Krok 4:
Wymieszaj suche składniki: - mąkę, skrobię, proszek do pieczenia.
Krok 5:
W 2-3 dawkach przesianą suchą mieszaninę wprowadzić do płynnej, zagnieść jednorodne ciasto. Ciasto jest gęste, ale nie gęste. Plastyczny, ale spływa powoli, trzeba pomóc. Konsystencja przypomina ciasto na bujne naleśniki lub gęstą śmietanę.
Krok 6:
Rozłóż 1 łyżkę w rozgrzanym gofrownicy. l łyżka lub trochę więcej ciasta. Spróbuj wyrównać kształt paneli. Dobrze, jeśli robisz wszystko szybko. Ostrożnie zamknij gofrownicę, zatrzaśnij i piecz przez 1-3 minuty. Lepiej nie dodawać ciasta, dopóki nie dostosujesz się do porcji, niż przelać i wypłynie poza granice. Nie naciskaj też mocno górnej pokrywy, powód jest taki sam-ciasto wypłynie !
Krok 7:
Okresowo sprawdzaj smażenie, jeśli rumieniec pasuje, Usuń silikonową szpatułką i zwiń Bez worka lub pozostaw w ten sposób. Nowoczesne gofrownice prawie zawsze nagrzewają się nierównomiernie, więc skup się na najbardziej smażonej części, jaśniejsza również będzie gotowa.
Krok 8:
Zwinięte rurki prawie natychmiast stygną. Możesz zjeść od razu lub chwilę później, pozostaną również chrupiące. Miłego picia herbaty !
jeśli poparzysz ręce i trudno jest zwinąć rurkę, a te gofry szybko stają się kruche i kruche, po prostu wlej mniejszą porcję ciasta i zostaw ciasto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g