belgijskie gofry są chrupiące

delikatne i chrupiące, aromatyczne i bardzo smaczne! Belgijskie gofry chrupiące są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. To idealna uczta na śniadanie lub do szkoły jako przekąska, a także na herbatę w rodzinnym gronie. Takie gofry pomogą również, jeśli niespodziewani goście lub dziecko zaprosi przyjaciół na wyciągnięcie ręki. Przygotowywane są z produktów, które zwykle są zawsze pod ręką. A to ogromny plus!
MillaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 30 % 14 g
węglowodany 57 % 27 g
253 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

gotowanie belgijskich gofrów według tego przepisu jest tak proste, że poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Dzieci szczególnie lubią taki przysmak, dlatego zaproszenie ich do pomocy w gotowaniu będzie świetnym pomysłem. Na pewno im się spodoba!

więc przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Następnie dokładnie wymieszaj suchą mieszaninę trzepaczką, aby proszek do pieczenia równomiernie rozprowadził się w mące. Zapewni to lekkość gotowym gofrom. Dodajemy tutaj sól i cukier granulowany, ponownie wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką, aż będzie gładkie.

do innej miski, a raczej do dwóch misek, rozbijamy jaja kurze, oddzielając białka od żółtek. Następnie ubij białka w gęstą pianę i wlej mleko i olej roślinny do żółtek. Dobrze mieszamy tę mieszaninę, a następnie wprowadzamy ją do wcześniej przygotowanej suchej mieszanki. Mieszaj, aż będzie gładka trzepaczką. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj ciasto, starając się zrobić to w jednym kierunku.

nasmaruj gofrownicę olejem roślinnym za pomocą pędzla do gotowania, wlej ciasto i upiecz gofry zgodnie z instrukcją (do zarumienienia). Gofry wykonane według tego przepisu są niesamowicie chrupiące i przewiewne!

dekorujemy gotowe gofry według własnego gustu i podajemy do stołu. I możesz ozdobić je bitą śmietaną, jagodami, kawałkami owoców, posypać kakao lub cukrem pudrem, polać rozpuszczoną czekoladą lub zetrzeć. Ogólnie istnieje wiele opcji! Dobre pole do fantazjowania :)

do wafli przygotowujemy kawę lub herbatę. Dobrze jest podawać je również z kakao. Za pomocą takich gofrów możesz stworzyć bardzo przytulną atmosferę przy stole, a aromat gofrów unoszący się w powietrzu zapewni dobry nastrój.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy