skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie belgijskich gofrów według tego przepisu jest tak proste, że poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Dzieci szczególnie lubią taki przysmak, dlatego zaproszenie ich do pomocy w gotowaniu będzie świetnym pomysłem. Na pewno im się spodoba!
więc przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Następnie dokładnie wymieszaj suchą mieszaninę trzepaczką, aby proszek do pieczenia równomiernie rozprowadził się w mące. Zapewni to lekkość gotowym gofrom. Dodajemy tutaj sól i cukier granulowany, ponownie wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką, aż będzie gładkie.
do innej miski, a raczej do dwóch misek, rozbijamy jaja kurze, oddzielając białka od żółtek. Następnie ubij białka w gęstą pianę i wlej mleko i olej roślinny do żółtek. Dobrze mieszamy tę mieszaninę, a następnie wprowadzamy ją do wcześniej przygotowanej suchej mieszanki. Mieszaj, aż będzie gładka trzepaczką. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj ciasto, starając się zrobić to w jednym kierunku.
nasmaruj gofrownicę olejem roślinnym za pomocą pędzla do gotowania, wlej ciasto i upiecz gofry zgodnie z instrukcją (do zarumienienia). Gofry wykonane według tego przepisu są niesamowicie chrupiące i przewiewne!
dekorujemy gotowe gofry według własnego gustu i podajemy do stołu. I możesz ozdobić je bitą śmietaną, jagodami, kawałkami owoców, posypać kakao lub cukrem pudrem, polać rozpuszczoną czekoladą lub zetrzeć. Ogólnie istnieje wiele opcji! Dobre pole do fantazjowania :)
do wafli przygotowujemy kawę lub herbatę. Dobrze jest podawać je również z kakao. Za pomocą takich gofrów możesz stworzyć bardzo przytulną atmosferę przy stole, a aromat gofrów unoszący się w powietrzu zapewni dobry nastrój.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g