skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie żywności do wafli wiedeńskich. Mąkę należy przesiać. Śmietana jest świeża i ma zawartość tłuszczu powyżej 20%. Jaja kurze należy schłodzić.Będziesz także potrzebował cukru, oleju roślinnego i waniliny.
Krok 2:
Konieczne jest oddzielenie białek od żółtek. Białka włożyć do lodówki.
Krok 3:
Dodaj cukier do żółtek.
Krok 4:
Ubij składniki mikserem. Ubijaj przez około 10 minut. Masa zwiększy objętość i zgęstnieje.
Krok 5:
Dodaj śmietanę do mieszanki. Wymieszaj trzepaczką lub szpatułką.
Krok 6:
Dodaj olej roślinny i wanilinę. Ponownie delikatnie wymieszaj.
Krok 7:
Wlej przesianą mąkę. Dobrze wymieszaj trzepaczką do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.
Krok 8:
Weź proteiny z lodówki. Ubij je mikserem. Po 10 minutach masa zgęstnieje i zwiększy objętość prawie trzykrotnie.
Krok 9:
Ubite białka dodaj do mieszanki. I delikatnie wymieszaj szpatułką.
Krok 10:
Ciasto na gofry Wiedeńskie na śmietanie jest gotowe! Okazuje się pachnący, delikatny i przewiewny.
Krok 11:
Włącz szafkę elektryczną. Jak tylko się rozgrzeje, połóż ciasto na panelu. Na jeden gofr - 2 łyżki ciasta. Zamknij pokrywę i zatrzaśnij zamek.
Krok 12:
Piec gofry przez około 10 minut. Czas pieczenia zależy od modelu pieca elektrycznego. Gotowość gofrów można również sprawdzić wzrokiem, podnosząc pokrywkę.
Krok 13:
Gofry są gotowe! Smacznego!
proponuję przygotować gofry Wiedeńskie na śniadanie lub po prostu na herbatę na kwaśnej śmietanie w kafle elektrycznym. Pieczenie przygotowuje się bez proszku do pieczenia i drożdży. Ciasto na gofry jest bardzo przewiewne ze względu na oddzielnie ubite żółtka i białka. Wśród składników brakuje również masła. Zamiast tego stosuje się olej roślinny. Należy zauważyć, że im wyższa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym bardziej miękkie i wspaniałe wypieki. Gofry są umiarkowanie słodkie. Dlatego powinny być podawane na stole z ulubionym dżemem, rozpuszczoną czekoladą, kremem i udekorowane kawałkami owoców lub świeżymi jagodami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g