Wiedeńskie wafle waniliowe na kwaśnej śmietanie w kafel elektryczny

pyszne i miękkie gofry Wiedeńskie rozjaśnią każdą herbatę! Gofry Wiedeńskie to wspaniałe obfite śniadanie dla całej rodziny! Wypieki można również zabrać ze sobą na długą drogę i do pracy na przekąskę. Jeśli nałożysz kulki lodów i świeże jagody na gofry, wypieki będą wspaniałą ozdobą każdego świątecznego stołu!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 26 % 14 g
węglowodany 59 % 32 g
264 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie żywności do wafli wiedeńskich. Mąkę należy przesiać. Śmietana jest świeża i ma zawartość tłuszczu powyżej 20%. Jaja kurze należy schłodzić.Będziesz także potrzebował cukru, oleju roślinnego i waniliny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Konieczne jest oddzielenie białek od żółtek. Białka włożyć do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do żółtek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij składniki mikserem. Ubijaj przez około 10 minut. Masa zwiększy objętość i zgęstnieje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę do mieszanki. Wymieszaj trzepaczką lub szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj olej roślinny i wanilinę. Ponownie delikatnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej przesianą mąkę. Dobrze wymieszaj trzepaczką do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź proteiny z lodówki. Ubij je mikserem. Po 10 minutach masa zgęstnieje i zwiększy objętość prawie trzykrotnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubite białka dodaj do mieszanki. I delikatnie wymieszaj szpatułką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto na gofry Wiedeńskie na śmietanie jest gotowe! Okazuje się pachnący, delikatny i przewiewny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włącz szafkę elektryczną. Jak tylko się rozgrzeje, połóż ciasto na panelu. Na jeden gofr - 2 łyżki ciasta. Zamknij pokrywę i zatrzaśnij zamek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piec gofry przez około 10 minut. Czas pieczenia zależy od modelu pieca elektrycznego. Gotowość gofrów można również sprawdzić wzrokiem, podnosząc pokrywkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gofry są gotowe! Smacznego!

proponuję przygotować gofry Wiedeńskie na śniadanie lub po prostu na herbatę na kwaśnej śmietanie w kafle elektrycznym. Pieczenie przygotowuje się bez proszku do pieczenia i drożdży. Ciasto na gofry jest bardzo przewiewne ze względu na oddzielnie ubite żółtka i białka. Wśród składników brakuje również masła. Zamiast tego stosuje się olej roślinny. Należy zauważyć, że im wyższa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym bardziej miękkie i wspaniałe wypieki. Gofry są umiarkowanie słodkie. Dlatego powinny być podawane na stole z ulubionym dżemem, rozpuszczoną czekoladą, kremem i udekorowane kawałkami owoców lub świeżymi jagodami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy