grillowane krewetki w multipecar

delikatne i soczyste krewetki według przepisu kuchni śródziemnomorskiej. Zwykle gotowałem takie krewetki na grillu na otwartym ogniu lub na patelni grillowej, te krewetki, chociaż były oznaczone jako Królewskie, wyraźnie nie miały rozmiaru. I potrzebowałem ich do sałatki i to nie gotowane, ale z grilla. Pod ręką był multipekar, gotuje szybko, więc postanowiono go użyć. Co się stało, oceń sam, ale podobał mi się wynik i smak. Kto tylko opanuje tę technikę, możesz spróbować gotować krewetki !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 17 g
tłuszcze 49 % 18 g
węglowodany 5 % 2 g
236 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Rozmrozić krewetki w temperaturze pokojowej. Gotowałem na grillu elektrycznym, więc można było wziąć krewetki o różnych rozmiarach i półprodukty / tj. o różowawym kolorze/. Jeśli planujesz gotować na otwartym ogniu, lepiej jest wziąć całkowicie surowe krewetki o naturalnym szarym kolorze i, jeśli to możliwe, tego samego dużego rozmiaru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrożone krewetki opłucz, usuń głowę, obierz skorupę, pozostawiając ogon. Następnie naciąć je z tyłu i usunąć ciemną żyłę jelitową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj czosnek, rozmaryn i tymianek. Zmielę, dodając trochę soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż startą zawiesinę na dnie szerokiego pojemnika, dodaj 4 łyżki. l. olej, dobrze wymieszaj. Następnie ułóż krewetki, najlepiej w jednej warstwie. Dodaj trochę soli i posyp trochę na sucho. przyprawy do ryb, posypuję trochę papryką. Ostrożnie odwróć krewetki i powtórz proces z przyprawami. Pozostaw do marynowania na 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej Grill elektryczny, jeśli tak jak mój multipekar, najpierw włóż wymienny panel grilla. Zapaliła się zielona kontrolka, urządzenie jest gotowe do pracy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż krewetki niezbyt blisko siebie, zamknij pokrywkę / nie musisz się zatrzasnąć/. Nie smaruj paneli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Krewetki gotują się przez 3-4 minuty. Co prawda przyzwoicie tak & quot; się boje", więc kup dużo więcej. Ich duży wygląd, gdy są zanurzone w lodzie-bardzo zwodniczy ! I okazuje się smaczne, soczyste i pachnące. Ta marynata jest udana.

smaż krewetki przez 1-2 minuty, jeśli są średnie i 3-4, jeśli są królewskie. Gotowe krewetki są różowe, nieprzezroczyste i prawie o połowę mniejsze od pierwotnego rozmiaru. Kupując krewetki do smażenia na ruszcie, licz na co najmniej 150 gramów owoców morza na osobę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy