skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Rozmrozić krewetki w temperaturze pokojowej. Gotowałem na grillu elektrycznym, więc można było wziąć krewetki o różnych rozmiarach i półprodukty / tj. o różowawym kolorze/. Jeśli planujesz gotować na otwartym ogniu, lepiej jest wziąć całkowicie surowe krewetki o naturalnym szarym kolorze i, jeśli to możliwe, tego samego dużego rozmiaru.
Krok 2:
Rozmrożone krewetki opłucz, usuń głowę, obierz skorupę, pozostawiając ogon. Następnie naciąć je z tyłu i usunąć ciemną żyłę jelitową.
Krok 3:
Posiekaj czosnek, rozmaryn i tymianek. Zmielę, dodając trochę soli.
Krok 4:
Połóż startą zawiesinę na dnie szerokiego pojemnika, dodaj 4 łyżki. l. olej, dobrze wymieszaj. Następnie ułóż krewetki, najlepiej w jednej warstwie. Dodaj trochę soli i posyp trochę na sucho. przyprawy do ryb, posypuję trochę papryką. Ostrożnie odwróć krewetki i powtórz proces z przyprawami. Pozostaw do marynowania na 15 minut.
Krok 5:
Rozgrzej Grill elektryczny, jeśli tak jak mój multipekar, najpierw włóż wymienny panel grilla. Zapaliła się zielona kontrolka, urządzenie jest gotowe do pracy.
Krok 6:
Połóż krewetki niezbyt blisko siebie, zamknij pokrywkę / nie musisz się zatrzasnąć/. Nie smaruj paneli.
Krok 7:
Krewetki gotują się przez 3-4 minuty. Co prawda przyzwoicie tak & quot; się boje", więc kup dużo więcej. Ich duży wygląd, gdy są zanurzone w lodzie-bardzo zwodniczy ! I okazuje się smaczne, soczyste i pachnące. Ta marynata jest udana.
smaż krewetki przez 1-2 minuty, jeśli są średnie i 3-4, jeśli są królewskie. Gotowe krewetki są różowe, nieprzezroczyste i prawie o połowę mniejsze od pierwotnego rozmiaru. Kupując krewetki do smażenia na ruszcie, licz na co najmniej 150 gramów owoców morza na osobę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g