skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj żywność, tak jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Masło musi być bardzo miękkie, ale nie trzeba go topić.
Krok 2:
Przesiej mąkę do miski do wyrabiania ciasta, dodaj cukier, sól i drożdże, dobrze wymieszaj. Drożdże brać szybko działające, tylko te, w których na paczce jest napisane & quot; po prostu dodaj do mąki".
Krok 3:
Następnie dodaj masło, jajka i ciepłe mleko. Podgrzej mleko, ale aby palec nie był gorący, w przeciwnym razie drożdże umrą. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie trzepaczką lub mikserem.
Krok 4:
Ciasto o konsystencji okaże się jak naleśniki, nawet trochę grubsze. Przykryj filiżankę ręcznikiem i pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu bez przeciągów. Wkładam do lekko ciepłego wyłączonego piekarnika, możesz użyć multicookera, jak chcesz.
Krok 5:
Po godzinie ciasto wzrośnie prawie 2 razy, nie ugniataj go więcej, ale zgarnij łyżką od krawędzi.
Krok 6:
Podgrzej gofrownicę lub multipekar. W multipekarze ustaw wcześniej panele na okrągłe gofry. Zapaliło się zielone światło, urządzenie jest gotowe do pracy.
Krok 7:
Panele nie muszą być smarowane. Łyżką stołową delikatnie nabierz ciasto małym groszkiem i opuść je z dziobka, aby ciasto ułożyło się w okrągłą tortillę. Ostrożnie zamknij pokrywę i zatrzaśnij.
Krok 8:
Dokładnie według rozmiaru koła nie zawsze będzie działać. Dostosuj objętość ciasta na gofrownicy. Ciasto jest wygodne w pracy, łatwo leży i delikatnie złociste.
Krok 9:
Lepiej, aby ciasto miało bardzo mały przelew niż nie podlewanie. Przy nierównomiernym ogrzewaniu cieni skup się na bardziej smażonej części, zapobiegając przypaleniu. Otwórz lekko po 1,5 minutach, aby sprawdzić, a następnie upiec do wymaganego koloru. Kilka gofrów Zajęło mi 2-2,5 minuty. Czas może się różnić. Usuń gotowe gofry na ruszcie.
Krok 10:
Wytnij gofry według wzoru w równe koło. Gofry można przycinać zarówno na gorąco, jak i schłodzone podczas pieczenia następnej pary. Przycięte gofry będą miały ładny, reprezentacyjny wygląd. Wszystkie skrawki są następnie kruszone i mieszane ze śmietaną, również spożywane z przyjemnością.
Krok 11:
Nałóż nadzienie na jeden wafel i przyklej do drugiego parami. Do kremu zmieszałem dwa rodzaje skondensowanego mleka w stosunku 1: 1, okazuje się, że nie jest mdły, ponieważ ciasto nie jest bardzo słodkie. Z herbatą lub kawą to samo.
natychmiast gofry będą chrupiące, bez nadzienia. Nabierają delikatnego smaku nadzienia, który może być inny.
próbowałem upiec wiele przepisów, ten przepis jest jednym z ulubionych i udanych.
gofry nie są zbyt tłuste, wystarczająco delikatne, ale gęste, aby użyć nawet niezbyt gęstego nadzienia.
konsystencja ciasta jest tak dobra, rozlewa się tak prawidłowo,że będzie to wygodne dla początkujących kucharzy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g