Brizoli z mozzarellą w multimaker

gotuje się w kilka minut, wchłania się jeszcze szybciej! Tak mały skład składników ma dużą zawartość składników odżywczych. Dzięki gotowaniu w multipekarze, a nie na patelni, nie zawiera czynników rakotwórczych.
Lina CactusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 17 g
tłuszcze 35 % 14 g
węglowodany 23 % 9 g
214 kcal
IG: 13 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania potrzebne są: dwadzieścia cztery kawałki małego ciasta waflowego "brizoli", dwa jaja kurze, siedemdziesiąt gramów sera mozzarella i trzy gramy koperku (waga posiekanych liści bez grubej części).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj koperek. Pokrój mozzarellę o grubości 5 mm z bokami o wymiarach około dwóch na dwa centymetry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij dwa jajka do głębokiego pojemnika i ubij widelcem, aż będą gładkie, lekko posolone do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na jedną porcję potrzebne są cztery ciasta waflowe, dwa na górze i dwa na dole. Połóż kawałek mozzarelli i trochę koperku na środku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie zanurz obrabiany przedmiot w jajku po obu stronach. Dzięki zastosowaniu czterech gofrów , zamiast dwóch, obrabiany przedmiot nie odtłuszcza się i zachowuje swój kształt w gotowej formie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć na talerzach grillowych z zamkniętą pokrywką (wstępnie nasmarować talerze olejem roślinnym) 4min przy mocy urządzenia 1000 Watów (zorientuj się na Gadżet).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj natychmiast, na gorąco. Chociaż schłodzone jest również pyszne! Smacznego!

zwracam uwagę na prosty i łatwy sposób na urozmaicenie codziennego menu, przygotowując brizoli waflowe z mozzarellą w multipekarze na śniadanie lub podwieczorek.

takie waflowe bryzole z serem i koperkiem są przygotowywane w ciągu kilku minut, a nawet małe dziecko poradzi sobie z tym daniem ze względu na złożoność (oczywiście nie bez opieki rodziców podczas pracy z urządzeniem elektrycznym).

po ugotowaniu według mojego przepisu na wyjściu otrzymasz miękkie, lekko gumowe gofry z nadzieniem serowym, w którym koperek podkreśla kremowy smak mozzarelli swoją dyskretną świeżością.

podawaj na brizolach lekką sałatkę warzywną ze świeżych, soczystych warzyw i filiżankę mocnej kawy. Również przekąska waflowa będzie pysznie połączona jako przekąska ze słodką herbatą. 

Brizoli z mozzarellą nadaje się do wegetariańskiego menu i zwolenników dobrego odżywiania.

takie śniadanie zapewni Ci dobry nastrój na cały nadchodzący dzień.

gotuj w radości!

moja technika nazywa się grill kanapkowy o mocy 1000 Watów, jeśli masz mulmaker z wyjmowanymi dyszami i mniejszą mocą-zmieniaj czas gotowania zgodnie z instrukcją.              

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ciasta waflowe - 341   kcal/100g

Podobne przepisy