belgijskie gofry na mleku

prostszy i smaczniejszy deser po prostu się nie zdarza! Wspaniały przepis na robienie różowych, miękkich i delikatnych belgijskich gofrów w pośpiechu, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą ich smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 29 % 17 g
węglowodany 61 % 36 g
308 kcal
IG: 5 / 3 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznych domowych belgijskich gofrów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, bierzemy dwa jaja kurze o temperaturze pokojowej i oddzielamy białka od żółtek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż sto gramów miękkiego masła do miski z żółtkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sto gramów cukru do miski z masłem i żółtkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jedną łyżeczkę cukru waniliowego do wspólnej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj jedną łyżeczkę proszku do pieczenia do miski z dwustu gramami przesianej mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż mąkę w misce do mieszanki jajecznej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej sto osiemdziesiąt mililitrów ciepłego mleka do miski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie, a następnie odstaw ciasto na chwilę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej trochę soli do miski z białkami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze ubij białka mikserem na puszystą białą pianę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj ubite białka w małych porcjach do miski z ciastem i dobrze wymieszaj, aż będą gładkie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Odstawiamy ugotowane ciasto na co najmniej trzydzieści minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smarujemy powłokę teflonową gofrownicy niewielką ilością oleju roślinnego i włączamy urządzenie do podgrzania do wymaganej temperatury.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozprowadzamy wymaganą ilość ciasta w dobrze rozgrzanym gofrownicy i rozprowadzamy ją równomiernie, po czym szczelnie zamykamy urządzenie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Każda porcja gofrów gotuje się przez cztery minuty.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowe wypieki układamy na talerzu, podlewamy do smaku i pożądania skondensowanym mlekiem. Smacznego dla wszystkich i nie mniej przyjemnego picia herbaty!

najlepszy deser lub oryginalne danie w pośpiechu! Właściwy przepis na idealne belgijskie gofry domowe to nie tylko herbata i kawa! Niedrogi i wyrafinowany przysmak na każdy dzień! Te gofry są pieczone szybko, zawsze są różowe, miękkie i delikatne, dlatego są kochane na całym świecie.
słodycze polewają je dżemem, zwolennicy zdrowej żywności posypują posiekanymi owocami, warzywami, koneserzy dań mlecznych zalewają roztopionym serem, otrzymując przysmak na każdy gust!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy