skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznych domowych belgijskich gofrów.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, bierzemy dwa jaja kurze o temperaturze pokojowej i oddzielamy białka od żółtek.
Krok 3:
Włóż sto gramów miękkiego masła do miski z żółtkami.
Krok 4:
Wlej sto gramów cukru do miski z masłem i żółtkami.
Krok 5:
Dodaj jedną łyżeczkę cukru waniliowego do wspólnej miski.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 7:
Dodaj jedną łyżeczkę proszku do pieczenia do miski z dwustu gramami przesianej mąki.
Krok 8:
Rozłóż mąkę w misce do mieszanki jajecznej.
Krok 9:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 10:
Wlej sto osiemdziesiąt mililitrów ciepłego mleka do miski.
Krok 11:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie, a następnie odstaw ciasto na chwilę.
Krok 12:
Wlej trochę soli do miski z białkami.
Krok 13:
Dobrze ubij białka mikserem na puszystą białą pianę.
Krok 14:
Dodaj ubite białka w małych porcjach do miski z ciastem i dobrze wymieszaj, aż będą gładkie.
Krok 15:
Odstawiamy ugotowane ciasto na co najmniej trzydzieści minut.
Krok 16:
Smarujemy powłokę teflonową gofrownicy niewielką ilością oleju roślinnego i włączamy urządzenie do podgrzania do wymaganej temperatury.
Krok 17:
Rozprowadzamy wymaganą ilość ciasta w dobrze rozgrzanym gofrownicy i rozprowadzamy ją równomiernie, po czym szczelnie zamykamy urządzenie.
Krok 18:
Każda porcja gofrów gotuje się przez cztery minuty.
Krok 19:
Gotowe wypieki układamy na talerzu, podlewamy do smaku i pożądania skondensowanym mlekiem. Smacznego dla wszystkich i nie mniej przyjemnego picia herbaty!
najlepszy deser lub oryginalne danie w pośpiechu! Właściwy przepis na idealne belgijskie gofry domowe to nie tylko herbata i kawa! Niedrogi i wyrafinowany przysmak na każdy dzień! Te gofry są pieczone szybko, zawsze są różowe, miękkie i delikatne, dlatego są kochane na całym świecie.
słodycze polewają je dżemem, zwolennicy zdrowej żywności posypują posiekanymi owocami, warzywami, koneserzy dań mlecznych zalewają roztopionym serem, otrzymując przysmak na każdy gust!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g