skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki wymienione w przepisie. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie. Podgrzej mleko (nie wyższe niż 40 stopni). Powinien być przyjemny w dotyku, a nie gorący.
Krok 2:
W misce połącz miękkie masło i cukier. Ubij mikserem na niskich obrotach lub zwykłym widelcem, aż się połączą. Jeśli chcesz, aby wypieki były słodsze, zwiększ ilość cukru do 150 gramów. Możesz użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
Krok 3:
Dodaj jajka (3 duże lub 4 mniejsze) i kontynuuj ubijanie, aż uzyskasz gładką, gładką konsystencję.
Krok 4:
Bez przerywania ubijania delikatnie wlej ciepłe mleko na części.
Krok 5:
Dodaj 1 łyżkę soku z cytryny. Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wymieszaj część mąki z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka. L bez zjeżdżalni) i wyślij do mieszanki mleczno-jajecznej. Dzięki temu proszek do pieczenia będzie lepiej rozprowadzany w cieście. Możesz go zastąpić sodą oczyszczoną (1 herbata. l.), wygaszony 9% octem lub sokiem z cytryny (1 łyżka.l.). Nie jest wymagane wstępne mieszanie go z mąką.
Krok 6:
W kawałkach dodaj mąkę. Ubij ciasto, aż będzie gładkie. Mąka może potrzebować więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Wszystko będzie zależeć od jego właściwości i stopnia wilgotności. Zmień ilość, aby uzyskać pożądaną kremową konsystencję. Odstaw ciasto na 5-10 minut, aby gluten uwolnił się z mąki.
Krok 7:
Włącz podgrzewaną kuchenkę elektryczną.
Krok 8:
Gotowe ciasto powinno być nieco grubsze niż na naleśnikach o gładkiej, równej konsystencji bez grudek.
Krok 9: #Gorenje
Za pomocą silikonowego pędzla delikatnie posmaruj gofrownicę rafinowanym olejem roślinnym o wysokiej temperaturze spalania. Więc podczas pieczenia gofry się nie przykleją. Jeśli powierzchnia urządzenia jest teflonowa, nie jest konieczne smarowanie go olejem.
Krok 10:
Za pomocą chochli lub łyżki stołowej wlej ciasto na środek kokilek. Dla każdego gofra potrzebujesz gdzieś 2 łyżki.l. ciasto. Zamknij szczelnie szafkę elektryczną i upiecz. Czas pieczenia zależy od mocy urządzenia elektrycznego. Pieczenie Zajęło mi 5 minut. Możesz mieć szybciej lub trochę dłużej. Kiedy otwierasz pokrywę pieca elektrycznego, uważaj, aby nie poparzyć się parą, która tworzy się podczas pieczenia.
Krok 11:
Jak określić gotowość gofrów pieczonych w kaflownicy elektrycznej? Gotowe wypieki dobrze się zrumienią na wierzchu, będą puszyste, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Krok 12:
Piecz w ten sposób wszystkie inne gofry, aż skończy się ciasto. Za każdym razem lekko nasmaruj powierzchnię formy (z wyjątkiem teflonu).
Krok 13:
Gotowe gofry ostudź trochę. Przed podaniem polej sosem czekoladowym lub posyp drobnym sitkiem cukrem pudrem. Pyszne będzie podawane z miodem, skondensowanym mlekiem, dżemem, dżemem, syropem, rozpuszczoną czekoladą.
Krok 14:
Oto gotowe gofry w przekroju (patrz zdjęcie). Udekoruj je posiekanymi orzechami włoskimi, świeżymi malinami, truskawkami, jagodami lub plasterkami owoców. Liście świeżej mięty również nie będą zbędne.
Krok 15:
Gofry Wiedeńskie są pyszne na ciepło i na zimno. Ale moim zdaniem gorące są o wiele smaczniejsze! Smacznego!
gofry są złote, apetyczne i miękkie. Polecam jeść od razu, gdy jest gorąco. Po położeniu stracą swoją chrupkość i nie będą tak smaczne.
opcja zgłoszenia. Jeśli chcesz, przyklej dwa gofry, smarując je gotowanym skondensowanym mlekiem. Dobrze jest podać taki przysmak do herbaty lub Kawy na śniadanie. Po pierwsze, gotowanie jest proste i szybkie. Po drugie, niezwykle smaczne i satysfakcjonujące danie będzie dobrym początkiem dnia. Gwarantuję, że dzieci zjedzą deser z dużym apetytem i nie zostawią okruchów, a dorośli nie pozostaną w tyle. Ale jest jedno zastrzeżenie. Danie jest dość kaloryczne, więc jeśli dbasz o swoją figurę i przestrzegasz prawidłowego odżywiania, lepiej nie nadużywać takiej uczty. Ale czasami możesz rozpieszczać siebie i bliskich.
weź pod uwagę, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g