skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia, skrobię kukurydzianą i suchy krem.
2. Rozbij jajka do osobnego pojemnika, wlej cukier, potrzyj drewnianą szpatułką, wlej skoncentrowane mleko i wodę do powstałej mieszanki, wymieszaj.
3. Wlej płynną masę do suchych składników, wymieszaj trzepaczką, dodaj kilka kropli ekstraktu waniliowego i oleju roślinnego, ponownie wymieszaj.
4. Przykryj miskę ciasta folią spożywczą i wyślij do lodówki na 60 minut.
5. Po określonym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, pozwalamy mu ogrzać się do temperatury pokojowej, a następnie pieczemy gofry w specjalnej gofrownicy do gofrów hongkońskich na piękny złoty kolor.
6. Gorące gofry natychmiast zwijamy w kopertę i pozostawiamy w tej pozycji do ostygnięcia, układając na powierzchni roboczej szwem w dół, a następnie napełniamy lodami i talerzami bananowymi, polewamy syropem żurawinowym.
ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Syrop żurawinowy - 26 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko - 138 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Suchy krem do ciasta - 400 kcal/100g