domowy chleb w powolnej kuchence

bardzo proste, niedrogie, ze zwykłych produktów! Domowy chleb w powolnej kuchence to przepis, który okaże się nawet dla początkującej gospodyni domowej. Cała praca polega na ugniataniu ciasta, cudowne urządzenie bez problemu wykona resztę. Chleb nie pali się, nie osiada, jest równomiernie upieczony. Bujny, rumiany, bardzo smaczny!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 73 % 36 g
225 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowy chleb w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Dałem dokładną ilość mąki tylko do początkowego ugniatania, dodasz ją w razie potrzeby. Zagotuj wodę i ostudź do 37-38°C. wziąłem oliwę z oliwek, ale zrobi to każda roślina. Drożdże szybko działają.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę i przesiej do niej 450 gramów mąki. Dzięki temu nie tylko usuniesz ewentualne śmieci, ale także nasycisz je tlenem, dzięki czemu chleb będzie bardziej przewiewny i miękki. Dodaj sól, cukier i suche drożdże do mąki. Wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić wszystkie składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A po nim ciepła woda. Temperatura jest ważna dla aktywacji drożdży-zaczynają działać w ciepłym środowisku. Nie na gorąco, ale na ciepło, w przeciwnym razie żywe drożdże umrą. Zacznij wyrabiać ciasto łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie posmaruj ręce kroplą oleju roślinnego i kontynuuj ugniatanie już rękami. Możesz położyć ciasto na stole, wygodnie mi było ugniatać w misce. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając mąkę. Nie przesadzaj, wlewaj trochę, w przeciwnym razie chleb może wyjść sztywny. Ciasto zacznie stopniowo stawać się jednorodne i przestanie przyklejać się do ścian i dłoni. Oprócz 450 gramów Zajęło mi to około 50 więcej. Zbierz gotowe ciasto w kulkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź miskę z powolnej kuchenki, posmaruj ją kroplą oleju roślinnego. Posyp mąką spód i ściany. Włóż kulkę ciasta do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj go ręcznikiem i pozostaw na półtorej godziny do podniesienia. Aby przyspieszyć proces, umieściłem miskę w misce z ciepłą wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas proofingu ciasto powinno urosnąć 2-3 razy. Kiedy tak się stanie, przenieś miskę do wolnowaru, zamknij pokrywkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ustaw program nadający się do pieczenia na powolnej kuchence, u mnie nazywa się to "pieczeniem". W twoim modelu program może mieć inną nazwę. Ustaw czas na 1 godzinę (mam 65 minut). Jeśli temperatura jest ustawiona, Ustaw 160°C.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po sygnale zakończenia wyjmij chleb za pomocą kosza do gotowania na parze lub zwykłego talerza. Odwróć bułkę i włóż ją z powrotem do miski, smażoną stroną do góry. Zamknij pokrywkę i piecz chleb przez kolejne 20 minut. Po zakończeniu programu wyjmij chleb i pozwól mu ostygnąć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Chleb jest pyszny i ciepły. Podaj go do stołu. Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy