skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy chleb w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Dałem dokładną ilość mąki tylko do początkowego ugniatania, dodasz ją w razie potrzeby. Zagotuj wodę i ostudź do 37-38°C. wziąłem oliwę z oliwek, ale zrobi to każda roślina. Drożdże szybko działają.
Krok 2:
Weź dużą miskę i przesiej do niej 450 gramów mąki. Dzięki temu nie tylko usuniesz ewentualne śmieci, ale także nasycisz je tlenem, dzięki czemu chleb będzie bardziej przewiewny i miękki. Dodaj sól, cukier i suche drożdże do mąki. Wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić wszystkie składniki.
Krok 3:
Wlej olej roślinny.
Krok 4:
A po nim ciepła woda. Temperatura jest ważna dla aktywacji drożdży-zaczynają działać w ciepłym środowisku. Nie na gorąco, ale na ciepło, w przeciwnym razie żywe drożdże umrą. Zacznij wyrabiać ciasto łyżką.
Krok 5:
Następnie posmaruj ręce kroplą oleju roślinnego i kontynuuj ugniatanie już rękami. Możesz położyć ciasto na stole, wygodnie mi było ugniatać w misce. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając mąkę. Nie przesadzaj, wlewaj trochę, w przeciwnym razie chleb może wyjść sztywny. Ciasto zacznie stopniowo stawać się jednorodne i przestanie przyklejać się do ścian i dłoni. Oprócz 450 gramów Zajęło mi to około 50 więcej. Zbierz gotowe ciasto w kulkę.
Krok 6:
Weź miskę z powolnej kuchenki, posmaruj ją kroplą oleju roślinnego. Posyp mąką spód i ściany. Włóż kulkę ciasta do miski.
Krok 7:
Przykryj go ręcznikiem i pozostaw na półtorej godziny do podniesienia. Aby przyspieszyć proces, umieściłem miskę w misce z ciepłą wodą.
Krok 8:
Podczas proofingu ciasto powinno urosnąć 2-3 razy. Kiedy tak się stanie, przenieś miskę do wolnowaru, zamknij pokrywkę.
Krok 9:
Ustaw program nadający się do pieczenia na powolnej kuchence, u mnie nazywa się to "pieczeniem". W twoim modelu program może mieć inną nazwę. Ustaw czas na 1 godzinę (mam 65 minut). Jeśli temperatura jest ustawiona, Ustaw 160°C.
Krok 10:
Po sygnale zakończenia wyjmij chleb za pomocą kosza do gotowania na parze lub zwykłego talerza. Odwróć bułkę i włóż ją z powrotem do miski, smażoną stroną do góry. Zamknij pokrywkę i piecz chleb przez kolejne 20 minut. Po zakończeniu programu wyjmij chleb i pozwól mu ostygnąć.
Krok 11:
Chleb jest pyszny i ciepły. Podaj go do stołu. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g