skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj kurczaka, lekko osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli pierś jest duża, pokrój na pół. Małe zostawiamy w całości. Pocieramy mięso ze wszystkich stron solą. W razie potrzeby możesz dodać przyprawy.
2. Wlej wodę do multicookera. Potrzebuje tyle, aby z dna multicookera było około 5 cm, a woda musi być czysta i świeża.
3. Cytrynę dokładnie myjemy gąbką pod ciepłą wodą i kroimy na pół. Odłóż połowę na bok. Drugą połowę cytryny kroimy w plasterki i wrzucamy do wody wlanej do miski multicookera. Wlej tam mieszankę ziół prowansalskich. Jest to konieczne, aby para była aromatyczna i nasączała mięso z kurczaka. To doda potrawie wyrafinowania.
4. Ustawiamy ruszt na parę, smarujemy go niewielką ilością oliwy z oliwek, aby mięso nie przywierało podczas gotowania. Zasadniczo, jeśli chcesz obejść się bez dodanych tłuszczów w gotowym naczyniu, nie możesz użyć oleju.
5. Połóż mięso na grillu, przykryj Multicooker pokrywką.
6. Ustawiamy program "PARA" ("na parze"), ustawiamy czas - 35 minut. Ten czas wystarczy, aby mięso się ugotowało.
7. Czekamy na sygnał dźwiękowy, pozwól kurczakowi stać w powolnej kuchence przez kolejne 5 minut. Następnie wyjmij kurczaka z multicookera, pokrój go na plastry i rozłóż na porcjach. Wlej gotowego kurczaka na wierzch sokiem z pozostałej połowy cytryny (opcjonalnie).
8. Podawaj kurczaka na stole z dowolnym dodatkiem do smaku-ryżem, kaszą gryczaną lub innymi zbożami. Kurczak gotowany na parze doskonale komponuje się z gotowanymi lub świeżymi warzywami. Możesz również dodać świeże zioła.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g