kurczak gotowany na parze z cytryną i ziołami w powolnej kuchence

zdrowa i zdrowa żywność? Tak! Gotuj mięso na parze! Kurczak gotowany na parze w powolnej kuchence, przygotowany według tego przepisu, okazuje się niezwykle soczysty, smaczny i aromatyczny. I bardzo przydatny, dietetyczny, ponieważ jest przygotowywany bez dodatku tłuszczu. To danie jest odpowiednie dla całej rodziny. Kurczaka można podawać zarówno z dodatkiem warzyw lub płatków zbożowych, jak i po prostu ze świeżymi ziołami. Możesz również uzupełnić kurczaka różnymi sosami. Ponadto dobrze komponuje się zarówno z sosami pomidorowymi, jak i kremowymi.
♥EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 85 % 22 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 4 % 1 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Umyj kurczaka, lekko osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli pierś jest duża, pokrój na pół. Małe zostawiamy w całości. Pocieramy mięso ze wszystkich stron solą. W razie potrzeby możesz dodać przyprawy.

2. Wlej wodę do multicookera. Potrzebuje tyle, aby z dna multicookera było około 5 cm, a woda musi być czysta i świeża.

3. Cytrynę dokładnie myjemy gąbką pod ciepłą wodą i kroimy na pół. Odłóż połowę na bok. Drugą połowę cytryny kroimy w plasterki i wrzucamy do wody wlanej do miski multicookera. Wlej tam mieszankę ziół prowansalskich. Jest to konieczne, aby para była aromatyczna i nasączała mięso z kurczaka. To doda potrawie wyrafinowania.

4. Ustawiamy ruszt na parę, smarujemy go niewielką ilością oliwy z oliwek, aby mięso nie przywierało podczas gotowania. Zasadniczo, jeśli chcesz obejść się bez dodanych tłuszczów w gotowym naczyniu, nie możesz użyć oleju.

5. Połóż mięso na grillu, przykryj Multicooker pokrywką.

6. Ustawiamy program "PARA" ("na parze"), ustawiamy czas - 35 minut. Ten czas wystarczy, aby mięso się ugotowało.

7. Czekamy na sygnał dźwiękowy, pozwól kurczakowi stać w powolnej kuchence przez kolejne 5 minut. Następnie wyjmij kurczaka z multicookera, pokrój go na plastry i rozłóż na porcjach. Wlej gotowego kurczaka na wierzch sokiem z pozostałej połowy cytryny (opcjonalnie).

8. Podawaj kurczaka na stole z dowolnym dodatkiem do smaku-ryżem, kaszą gryczaną lub innymi zbożami. Kurczak gotowany na parze doskonale komponuje się z gotowanymi lub świeżymi warzywami. Możesz również dodać świeże zioła.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy