ciasto trzy szklanki z jabłkami w powolnej kuchence

Oryginalna warstwowa szarlotka pochodzi z Węgier! Ciasto trzy szklanki z jabłkami w powolnej kuchence to ciasto o bogatym smaku jabłkowym. Minimalny wysiłek i przygotowanie składników, podstawowe produkty-nic prostszego. Ciasto będzie świetną opcją na rodzinną herbatę.
MarikusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 74 % 40 g
268 kcal
IG: 12 / 22 / 66

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

na początek przygotuj suchą mieszankę szarlotki. W głębokiej suchej misce łączymy mąkę, semolinę, cukier, proszek do pieczenia ciasta i cynamon. Ubij wszystko trzepaczką, aby mieszanina stała się jednorodna i równomiernie wymieszana.

jabłka lepiej wziąć twarde, ale wystarczająco soczyste. Ciasto to wspaniały sposób na użycie kwaśnych jabłek, których nie chcesz jeść po prostu na świeżo. Obierz owoce, zetrzyj na tarce, możesz na dużym. Posyp starte jabłka sokiem z cytryny, aby nie ściemniały - wtedy ciasto w przekroju okaże się lekkie i piękne.

posmaruj miskę multicookera twardym masłem. Nie zaniedbuj tego punktu, ponieważ gotowe ciasto powinno dobrze odchodzić od krawędzi, aby wyglądało reprezentacyjnie podczas serwowania. W razie potrzeby możesz dodatkowo posypać ściany semoliną lub mąką.

wlej jedną trzecią suchej mieszanki mąki, kaszy manny i cukru na dno miski multicookera. Wyrównaj i rozłóż połowę startych jabłek. Równomiernie rozprowadzamy wióry owocowe, mocno dociskamy, co da gotowe ciasto wyraźne warstwy.

posyp drugą trzecią suchą mieszankę, a następnie ponownie warstwę jabłek, dociśnij i uzupełnij pozostałą trzecią suchą mieszankę.

masło powinno być dobrze zamrożone. Wyjmujemy go z zamrażarki tuż przed użyciem. Wcieramy masło na grubej tarce i rozsypujemy na powierzchni ciasta.

na multicookerze ustawiamy tryb pieczenia, ustawiamy miskę, zamykamy pokrywkę i włączamy gotowanie na 50 minut. Zawór powinien być lekko otwarty. Po zakończeniu procesu odłącz krawędzie ciasta szpatułką i wyjmij za pomocą rusztu parowego, obracając miskę. Należy to zrobić bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć i nie upuścić ciasta. Ciasto lekko ostudzić na ruszcie, udekorować cukrem pudrem i podawać.

miłej herbaty! Pyszne i piękne wypieki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy