skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotuj suchą mieszankę szarlotki. W głębokiej suchej misce łączymy mąkę, semolinę, cukier, proszek do pieczenia ciasta i cynamon. Ubij wszystko trzepaczką, aby mieszanina stała się jednorodna i równomiernie wymieszana.
jabłka lepiej wziąć twarde, ale wystarczająco soczyste. Ciasto to wspaniały sposób na użycie kwaśnych jabłek, których nie chcesz jeść po prostu na świeżo. Obierz owoce, zetrzyj na tarce, możesz na dużym. Posyp starte jabłka sokiem z cytryny, aby nie ściemniały - wtedy ciasto w przekroju okaże się lekkie i piękne.
posmaruj miskę multicookera twardym masłem. Nie zaniedbuj tego punktu, ponieważ gotowe ciasto powinno dobrze odchodzić od krawędzi, aby wyglądało reprezentacyjnie podczas serwowania. W razie potrzeby możesz dodatkowo posypać ściany semoliną lub mąką.
wlej jedną trzecią suchej mieszanki mąki, kaszy manny i cukru na dno miski multicookera. Wyrównaj i rozłóż połowę startych jabłek. Równomiernie rozprowadzamy wióry owocowe, mocno dociskamy, co da gotowe ciasto wyraźne warstwy.
posyp drugą trzecią suchą mieszankę, a następnie ponownie warstwę jabłek, dociśnij i uzupełnij pozostałą trzecią suchą mieszankę.
masło powinno być dobrze zamrożone. Wyjmujemy go z zamrażarki tuż przed użyciem. Wcieramy masło na grubej tarce i rozsypujemy na powierzchni ciasta.
na multicookerze ustawiamy tryb pieczenia, ustawiamy miskę, zamykamy pokrywkę i włączamy gotowanie na 50 minut. Zawór powinien być lekko otwarty. Po zakończeniu procesu odłącz krawędzie ciasta szpatułką i wyjmij za pomocą rusztu parowego, obracając miskę. Należy to zrobić bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć i nie upuścić ciasta. Ciasto lekko ostudzić na ruszcie, udekorować cukrem pudrem i podawać.
miłej herbaty! Pyszne i piękne wypieki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g