zamknięte ciasto kruche z dżemem w powolnej kuchence

Szybki i łatwy przepis na pyszne ciasto na herbatę. Kruche ciasto to uniwersalny przepis na dobry nastrój i przyjemną herbatę. Nie potrzebuje specjalnych składników i specjalnych umiejętności. Tylko pragnienie i trochę czasu, a wypieki są kruche, delikatne i smaczne
SanctoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 17 % 13 g
węglowodany 73 % 55 g
359 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz wymaganą ilość cukru, dodaj jajka

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem w mocną pianę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj masło o temperaturze pokojowej

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj paloną sodę oczyszczoną

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść gęste ciasto

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić na 30 minut

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po pół godzinie wyjmij ciasto, podziel na 2 nierówne części

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyłóż miskę multicookera pergaminem, pomoże to łatwo usunąć gotowe ciasto bez obracania go. Rozłóż większość ciasta na dnie miski multicookera, jednocześnie tworząc boki o wysokości 3-4 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wypełnij dżemem bez sięgania do krawędzi boków. Jeśli dżem jest płynny, wymieszaj go z otrębami pszennymi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z pozostałej części ciasta oderwij małe kawałki rękami i przykryj nimi powierzchnię ciasta

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piec w trybie & quot; pieczenie & quot; 60 minut + 10 minut

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po zakończeniu pieczenia pozostaw ciasto w powolnej kuchence bez otwierania przez kolejne 10 minut. Smacznego!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij gotowe ciasto z miski multicookera za końce pergaminu, ostudź, posyp cukrem pudrem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy