falafel w powolnej kuchence

tradycyjne danie do kuchni żydowskiej, obfite i smaczne. Falafel to smażone w głębokim tłuszczu kulki rozdrobnionej ciecierzycy, tradycyjne danie, które próbowaliśmy w Izraelu, obfite i bardzo smaczne. Z pewnością zaskoczysz ich gości, spróbuj zrobić falafel w powolnej kuchence!
burundukAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 35 % 22 g
węglowodany 50 % 31 g
372 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Ciecierzycę moczyć przez noc w wodzie o temperaturze pokojowej.
2. Odcedź, zmiel w blenderze.
3. Posiekaj również cebulę i czosnek.
4. Wymieszaj wszystkie składniki, dodając sól i przyprawy.
5. Smażyć falafel z dodatkiem dużej ilości oleju Multicooker w trybie "Pieczenia" przez 1 godzinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy